Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Στοιχεία σοκ: 186 διαρρήξεις και 65 κλοπές Ι.Χ. ημερησίως


Κατακόρυφη αύξηση σημείωσε η εγκληματικότητα στην Ελλάδα το 2008 σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα. Πιο συγκεκριμένα, καθημερινά πραγματοποιούνται 186 διαρρήξεις και 65 κλοπές αυτοκινήτων, ενώ τη χρονιά που πέρασε καταγράφηκαν 304 δολοφονίες και πολλές απόπειρες ανθρωποκτονιών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αθήνα όπου κάθε τρεις ημέρες έχουμε μια νέα δολοφονία και γίνονται επτά ληστείες. Κάθε μέρα εξαφανίζονται περίπου 38 Ι.Χ., ενώ οι διαρρήξεις και οι μικροκλοπές ξεπερνούν τις 100. Το θετικό είναι ότι το ποσοστό των εξιχνιάσεων έχει σημειώσει μικρή αύξηση.

«Σε σχέση με το 2007 υπάρχει αύξηση σε όλες τις μορφές εγκληματικότητας εκτός από τις ληστείες τραπεζών, στις οποίες καταγράφεται μια μικρή μείωση. Τα αποτελέσματα του 2008, όμως, είναι αρκετά ανησυχητικά», δήλωσε ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Παρόμοια η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, όπου το 2008 καταγράφηκαν 441 ληστείες , 12.002 διαρρήξεις, 3.180 κλοπές αυτοκινήτων και 17 δολοφονίες.

Από την πλευρά της η αστυνομία παραδέχεται ότι η εγκληματικότητα στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά, ωστόσο σε έκθεσή της επισημαίνει ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται στην οικονομική κρίση.

Το σίγουρο είναι ότι επικρατεί κλίμα δυσαρέσκειας με τους περισσότερους πολίτες να φοβούνται να κυκλοφορήσουν και να ζητούν περισσότερα μέτρα και περιπολίες από τους αστυνομικούς. Την ήδη τεταμένη κατάσταση έχουν φορτίσει και τα πρόσφατα γεγονότα της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αλλά και το επεισόδιο έξω από την οικία του Αμερικανού πρέσβη, καθώς τέθηκε για άλλη μια φορά το θέμα της ανυπαρξίας ελέγχων στο αστυνομικό σώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου