Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Στους 200 οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία


Εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής μεταδίδονται από την Αυστραλία, όπου λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 2.000 κατοικίες καταστράφηκαν και 450.000 έγιναν στάχτη. Η πολιτειακή αστυνομία εκφράζει φόβους ότι ο συνολικός αριθμός θα είναι ακόμα μεγαλύτερος. Κατηγορούμενος για εμπρησμό ζητά αποζημίωση για τη φωτιά… 





Η πύρινη λαίλαπα εξακολουθεί να μαίνεται σε διάφορα μέτωπα της πολιτείας της Βικτόριας και χιλιάδες πυροσβέστες καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεσή της. Η Μελβούρνη παραμένει "πνιγμένη" στους καπνούς και τα αποκαίδια, ενώ απειλούνται τα φράγματα από τα οποία υδροδοτείται η πόλη. Και ενώ καθημερινά έρχονται στη δημοσιότητα πολλές ιστορίες ηρωϊσμού και αυταπάρνησης, έγινε γνωστό ότι κάποιοι λεηλάτησαν περιοχές από όπου πέρασε η πύρινη λαίλαπα ενώ άλλοι έκλεψαν χρήματα που συγκεντρώθηκαν σε εράνους για τους πυροπαθείς. 

Η αυστραλιανή αστυνομία έχει ξεκινήσει εκτεταμένη έρευνα για τον εντοπισμό των εμπρηστών, οι οποίοι εκτιμάται ότι ευθύνονται για τις περισσότερες πυρκαγιές οι οποίες ενισχύθηκαν από τον καύσωνα και τους ισχυρούς ανέμους και κατέκαψαν πόλεις βορείως της Μελβούρνης. Να σημειωθεί ότι η πρόσφατη τραγωδία είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει σημειωθεί στην Αυστραλία τα τελευταία 110 χρόνια. 

Ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ έχει χαρακτηρίσει τις πυρκαγιές αυτές «μαζική δολοφονία» εξαιτίας του αριθμού των νεκρών. Ήδη, ένας άνδρας προσήχθη στη δικαιοσύνη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «εμπρησμό με πρόκληση θανάτου» για τις φονικές πυρκαγιές στη Βικτόρια που στοίχισαν τη ζωή σε 21 άτομα. Στη Βικτόρια, ο εμπρησμός τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από δύο ως 15 χρόνια και με 25 χρόνια αν έχει προκληθεί θάνατος. 

Την ίδια στιγμή, ο Μπρένταν Σόκαλουκ ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό διεκδικεί αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρία για ζημιές που υπέστη από την πυρκαγιά. Δικαστήριο της Βικτόριας επέτρεψε να δημοσιοποιηθεί το όνομά του, παρά την περί του αντιθέτου έκκληση της οικογένειάς του για το λόγο ότι δεχόταν απειλές. 

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επικρίνεται γιατί ενώ δαπάνησε 60 εκατομμύρια δολάρια για να προειδοποιούνται οι Αυστραλοί σε περίπτωση που απειληθούν από τσουνάμι, δεν έλαβε μέτρα για ειδικά συστήματα προειδοποίησης σε περίπτωση πυρκαγιάς. 

Παράλληλα σε μαζικές αγωγές κατά της εταιρείας - συμφερόντων Σιγκαπούρης - συντήρησης των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, SP AusNet προέβη η δικηγορική εταιρεία Slidders Lawyers. Η αίτηση μαζικής μήνυσης έρχεται μετά από αναφορές της Αστυνομίας, σύμφωνα με τις οποίες η πυρκαγιά που ξεκίνησε στην περιοχή του Kilmore και στη συνέχεια κατέστρεψε τους οικισμούς Kinglake, Steels Creek, Flowerdale και St. Andrews, είναι πολύ πιθανόν να ξεκίνησε λόγω καταστροφής ηλεκτροφόρων καλωδίων. Το συνολικό ύψος των ζημιών που προκάλεσε η συγκεκριμένη πυρκαγιά εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 500 εκατ. δολάρια. 
Σύσταση Επιτροπής 

Ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Τζον Μπράμπι, ανακοίνωσε τη σύσταση Επιτροπής (Royal Commission) με αποστολή να ερευνήσει το θέμα από κάθε πλευρά ώστε να αποφανθεί σε μια σειρά ερωτημάτων που έχουν να κάνουν κυρίως με τις αιτίες και τις συνθήκες των πυρκαγιών, την αντιμετώπισή τους από τις διάφορες υπηρεσίες «και ό,τι άλλο προκύψει» όπως δήλωσε ο ίδιος. 

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής - ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ρίτσαρντ Τιγκ –, το έργο της Επιτροπής, όπως επεσήμαινε αμέσως μετά ο δικαστής Τιγκ, είναι μια πραγματική πρόκληση, αφού θα πρέπει να γίνουν λεπτομερείς έρευνες προς κάθε κατεύθυνση και θα κληθούν να καταθέσουν εκατοντάδες ειδικοί και μάρτυρες. 

Η Επιτροπή θα μπορεί να καλέσει οποιονδήποτε να καταθέσει και τυχόν άρνηση θα τιμωρείται με μεγάλο χρηματικό πρόστιμο και φυλάκιση. Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Επιτροπής αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου 2009, προκειμένου να ληφθούν υπόψη από τις αρμόδιες υπηρεσίες τυχόν προτάσεις πριν το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ το τελικό πόρισμα θα είναι έτοιμο τον Ιούλιο 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου