Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Εμβόλιο που θα σταματά την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ αναμένεται σε περίπου 3 χρόνια!


Αυτό θα σώσει πολύ κόσμο...!
Θεσσαλονίκη: Εμβόλιο που θα σταματά την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ αναμένεται να κυκλοφορήσει σε μία τριετία.

Μετά την αποτυχία της εφαρμογής του πρώτου εμβολίου, οι επιστήμονες προχώρησαν στη δημιουργία ενός νέου, που θα μπλοκάρει το β' αμυλοειδές, το οποίο ευθύνεται για τη δημιουργία αμυλοειδικών πλακών στον εγκέφαλο. Στόχος, να σταματά την εξέλιξή της νόσου.

Μετά τη δοκιμή του σε πειραματόζωα σε πρώτη φάση και σε εθελοντές ασθενείς σε δεύτερη φάση, άρχισε η τρίτη φάση με δοκιμή σε τουλάχιστον 1.000 ασθενείς.

Η φάση αυτή θα ολοκληρωθεί το 2011, ενώ για την έγκρισή του θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος.


Το εμβόλιο αναμένεται να εφαρμοστεί σε άτομα που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της νόσου, καθώς και σε εκείνους που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όχι όμως σε όσους βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Και ενώ οι επιστήμονες συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία του εμβολίου, νέες διαγνωστικές μέθοδοι αρχίζουν να εφαρμόζονται.

Η πρώιμη διάγνωση της νόσου είναι σήμερα δυνατή χάρη στις προόδους της τεχνολογίας , ιδιαίτερα με την απεικονιστική διάγνωση με τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ) αλλά και με τη διερεύνηση, μέσω μιας εξέτασης του σάλιου, του Ε4 αλληλόμορφου γονιδίου το οποίο θεωρείται ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου.

Τα παραπάνω τόνισε η νευρολόγος-ψυχίατρος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ΑΠΘ Μάγδα Τσολάκη και ο καθηγητής παθολογίας γηριατρικής στο ΑΠΘ Δημήτρης Οικονομίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 19-22 Φεβρουαρίου.

Η νόσος Αλτσχάιμερ διεθνώς προσβάλει το 10% των ηλικιωμένων άνω των 70 ετών. Στην Ελλάδα ο αριθμός των ατόμων με Αλτσχάιμερ ανέρχεται στις 150 χιλιάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου