Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009

Ανακάλυψαν παμφάγο δεινόσαυρο


Τα λείψανα ενός παμφάγου δεινοσαύρου, του παλαιότερου προγόνου των φυτοφάγων δεινοσαύρων που θεωρείται ο "χαμένος κρίκος" με τους σαρκοφάγους συγγενείς τους, ανακαλύφθηκαν στο πάρκο "Ιτσιγουαλάστο - Κοιλάδα της Σελήνης" της βορειοδυτικής Αργεντινής, όπου έζησε πριν από 228 εκατομμύρια χρόνια. 

"Πρόκειται για ένα παμφάγο. Είναι ο χαμένος 'κρίκος' μεταξύ των γιγαντιαίων, τετράποδων χορτοφάγων και σαρκοφάγων δεινοσαύρων : ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την ιστορία των δεινοσαύρων", δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικών Επιστημών του Σαν Χουάν, Όσκαρ Αλκομπέρ. 

Η ανακάλυψη των απολιθωμένων λειψάνων έγινε το 2006 και ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τη διαδικτυακή επιστημονική επιθεώρηση "Plos One". 

"Αποφασίσαμε να το ανακοινώσουμε έτσι, υπολογίζοντας στη στήριξη της επιστημονικής κοινότητας", είπε ο Αλκομπέρ, που συνέγραψε το άρθρο μαζί με τον επικεφαλής του τμήματος παλαιοντολογίας του μουσείου, Ρικάρντο Μαρτίνεζ. "Επιλέξαμε την επιθεώρηση Plos One γιατί είναι ένα διαδικτυακό μέσο, κάτι που ευνοεί τον εκδημοκρατισμό των επιστημών", πρόσθεσε. 

Ο μεγαλύτερος χορτοφάγος δεινόσαυρος του κόσμου, ο "Αργεντινόσαυρος", βρέθηκε το 1989 στην επαρχία Νεκέν της Αργεντινής. 

Ο μεγαλύτερος σαρκοφάγος δεινόσαυρος, ο "Γιγανοτόσαυρος" - γιγαντιαίος δεινόσαυρος Νοτίου ημισφαιρίου - εντοπίστηκε το 1993 στην ίδια περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου