Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009

Διατηρούνται οι πρωτιές Καραμανλή και ΠΑΣΟΚ


Τάση παγίωσης εμφανίζει το προβάδισμα, που απολαμβάνει στις δημοσκοπήσεις από το Σεπτέμβριο και εντεύθεν το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τέσσερις νέες έρευνες της κοινής γνώμης, που δημοσιεύουν Κυριακάτικες εφημερίδες. Την ίδια ώρα, ο Κώστας Καραμανλής, εξακολουθεί να αξιολογείται από την πλειοψηφία των ερωτώμενων ως καταλληλότερος για την πρωθυπουργία του Γιώργου Παπανδρέου.

Η δημοσκόπηση της MARC για το Έθνος της Κυριακής φέρει το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνει το 34,6% με τη Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί με 30,3%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,1% και ο ΛΑΟΣ με 4,1%. Στην καταλληλότητα προηγείται ο Κώστας Καραμανλής με 43,3% έναντι 39,2% του Γιώργου Παπανδρέου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ερώτηση της πρόθεσης ψήφου σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής όπου το ΠΑΣΟΚ κατορθώνει να φθάσει στο 38,7% έναντι 30,1%, γεγονός που αν επαληθευθεί δίδει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την αυτοδυναμία έστω και οριακά.

Στην αντίστοιχη έρευνα της ALCO για το «Πρώτο Θέμα» το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 33% έναντι 28,4% της Νέας Δημοκρατίας. Το ΚΚΕ εξασφαλίζει 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,3% και ο ΛΑΟΣ 4,1%.

Διαφορά της τάξεως των τεσσεράμιση ποσοστιαίων μονάδων φαίνεται ότι διατηρεί το ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας και στη δημοσκόπηση της Public Issue για την «Καθημερινή» της Κυριακής. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 38,% και η Νέα Δημοκρατία 34%.

Με διαφορά 3,1% προηγείται το ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας και στη δημοσκόπηση της Focus για την εφημερίδα Realnews. Την ίδια ώρα ο Κώστας Καραμανλής εμφανίζεται ως καταλληλότερος για την πρωθυπουργία με 38% έναντι 29,7% του Γιώργου Παπανδρέου.

Είναι σαφές, πάντως, ότι και οι νέες μετρήσεις τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την εκλογολογία. Στη Ρηγίλλης θεωρούν ότι η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ είναι αναστρέψιμη, στέκονται στην υπεροχή του Κώστα Καραμανλή έναντι του Γιώργου Παπανδρέου και θεωρούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να εξέλθει αλώβητη κατά το μάλλον ή το ήττον της κρίσης που την ταλανίζει.

Στη Χαριλάου Τρικούπη διατηρούν τους χαμηλούς τόνους, ωστόσο, διατυμπανίζουν ότι το προβάδισμα, που απολαμβάνει το Κίνημα είναι πλέον παγιωμένο και μη αναστρέψιμο. «Κρυφοκοιτάζουν» δε προς την αυτοδυναμία σημειώνοντας ότι προιόντος και του χρόνου το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται πλησιέστερα στον αντικειμενικό του στόχο. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι βαρυσήμαντο στοιχείο είναι και η σχέση των μετακινήσεων μεταξύ των δύο μεγάλων κόμματων, οι οποίες είναι υπέρ του ΠΑΣΟΚ 8 προς ένα, γεγονός, που, όπως υποστηρίζουν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, προοιωνίζεται την αυτοδυναμία του Κινήματος στις προσεχείς εκλογές.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου θα γίνει δεκτός την προσεχή Τρίτη 17 Φεβρουαρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, όπου θα του αναλύσει την πρόταση του Κινήματος για την έξοδο από την κρίση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να υπερτονίσει στον κύριο Παπούλια γιατί το κόμμα του θεωρεί επιβεβλημένη την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Για τη newslink Σπύρος Μουρελάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου