Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Υπέγραψε ο Ομπάμα το σχέδιο σωτηρίας


Το σχέδιο των 787 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διάσωση της αμερικανικής οικονομίας υπέγραψε στο Ντένβερ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

Το σχέδιο εγκρίθηκεαπό το Κογκρέσο, μετά από πολύ σκληρές προσπάθειες την περασμένη εβδομάδα. 

Στην τελετή υπογραφής στο Ντένβερ, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι είναι το "πιο σαρωτικό σχέδιο στην ιστορία για την ανάκαμψη της οικονομίας". 

Το σχέδιο δεν απέσπασε την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μόλις τρεις Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ στη Γερουσία. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι οι περικοπές φόρων δεν είναι ικανοποιητικές και ότι η οικονομία θα επιβαρυνθεί με χρέη που θα κάνει χρόνια για τα ξεπεράσει. 

Η υπογραφή του σχεδίου για τα μέτρα διάσωσης σηματοδοτεί την έναρξη ροής μετρητών από τα ομοσπονδιακά ταμεία προς προγράμματα υποδομών, για την υγεία, για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προγραμμάτων διάσωσης του περιβάλλοντος. 

Η εγκεκριμένη έκδοση του σχεδίου προβλέπει ότι το 36% θα διατεθεί για τις περικοπές φόρων και το 64% σε δαπάνες και χρήματα για κοινωνικά προγράμματα. 

Ο πρόεδρος Ομπάμα μετά την υπογραφή δήλωσε τα εξής: "Δε θέλω να υποκριθώ ότι σήμερα σηματοδοτείται το τέλος των οικονομικών προβλημάτων.... αλλά σηματοδοτεί την έναρξη του τέλους". 

Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι το σχέδιο θα ξαναβάλει τους Αμερικανούς στην εργασία σε κρίσιμες περιοχές όπως η οδοποιία κα οι υποδομές των σιδηροδρόμων. 

Το πακέτο διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας προβλέπει: 

• 240 δισ. δολάρια για περικοπές φόρων ατόμων και επιχειρήσεων 

• 140 δισ. δολάρια για την υγειονομική φροντίδα 

• 100 δισ. δολάρια για την παιδεία και 

• 48 δισ. δολάρια για πρόγραμμα αναβάθμισης των συγκοινωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου