Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Κυκλώματα εικονικών γάμων σε δράση


Διαστάσεις σκανδάλου προσλαμβάνει το θέμα των εικονικών γάμων -Ο Δήμαρχος Λύσης που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα αντικρούει κατηγορίες, τονίζοντας ότι η θέση του είναι ολοκάθαρη.

Με το πέρασμα του χρόνου ο πολιτικός γάμος κερδίζει έδαφος έναντι του θρησκευτικού, ενώ σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν γάμοι-μαϊμού, δηλαδή εικονικοί, οι οποίοι στοχεύουν απλώς και μόνο στην εξασφάλιση της κυπριακής υπηκοότητας. Ο αριθμός των εκκλησιαστικών γάμων το 2006 μειώθηκε σε 3.799 από 3.871, ενώ τελέστηκαν 8.818 πολιτικοί γάμοι εκ των οποίων μόνο 1.453 ήταν γάμοι μεταξύ κατοίκων της Κύπρου. Τα στοιχεία σε ό,τι αφορά τους εικονικούς γάμους είναι ελλιπή στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά τα περιστατικά και οι συλλήψεις που καταγράφει η επικαιρότητα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις συλλήψεις αλλοδαπών αλλά και Ελληνοκύπριας δικηγόρου για υποθέσεις εικονικών γάμων, αποδεικνύουν περίτρανα ότι το προειδοποιητικό καμπανάκι έχει κτυπήσει προ πολλού! Ποια όμως η εμπλοκή των Δήμων, οι οποίοι αναλαμβάνουν την τέλεση των εικονικών γάμων;
Η «Σ» ρώτησε το Δήμαρχο Λύσης Αντρέα Ττόφια για τις γραπτές προειδοποιήσεις που έλαβε από τον Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη σχετικά με τη διενέργεια πολιτικών γάμων στο Δημαρχείο του, το οποίο βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο όχι μόνο του Υπουργείου αλλά και της Αστυνομίας μετά και την τέλεση εικονικών γάμων στο συγκεκριμένο Δήμο που είχε ως αποτέλεσμα συλλήψεις αλλοδαπών και μιας νεαρής δικηγόρου.


«Είμαι ολοκάθαρος»
Κατηγορηματικός ο Δήμαρχος Λύσης, Αντρέας Ττόφιας αναφέρει στη «Σ»: «Η θέση μου είναι ολοκάθαρη. Για να κάνω πολιτικό γάμο πρέπει να έχω μπροστά μου όλα τα απαιτούμενα έγγραφα που απαιτεί ο νόμος, δηλαδή, εάν υπάρχει έκδοση διαζυγίου, πιστοποιητικό ελευθερίας, διαβατήριο, ένορκος δήλωση της τελευταίας εβδομάδας». Και ο Δήμαρχος συνεχίζει: «Τηρώ τους κανονισμούς με ευλάβεια, δεν θα βρεις γάμο που δεν είναι προσκομισμένα τα έγγραφα. Και 10.000 λίρες να μου δώσουν δεν κάνω γάμο χωρίς αυτά, το πρόσωπό μου είναι ολοκάθαρο»!
Σε ό,τι αφορά τη σύλληψη αλλοδαπών και μιας δικηγόρου για την τέλεση εικονικών γάμων στο Δημαρχείο του, ο κ. Ττόφιας υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση και δεν γνώριζε οτιδήποτε. Ο Δήμαρχος Λύσης προσθέτει ότι έδωσε ήδη κατάθεση στην Αστυνομία σχετικά με την υπόθεση, ενώ παρέδωσε παράλληλα τα σχετικά έγγραφα των εμπλεκομένων, τα οποία προσκόμισε απ’ αυτούς για την τέλεση των γάμων. «Εγώ ζητώ και άδεια παραμονής σε αλλοδαπούς, πράγμα που δεν προβλέπει ο νόμος. Είχαν τα χαρτιά και εγώ τέλεσα το γάμο. Πού να ξέρω ότι η δικηγόρος έπιασε λεφτά», αναφέρει ο κ. Ττόφιας.


Διπλά προσεκτικός
Έπειτα από τις γραπτές προειδοποιήσεις του Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη προς το Δήμαρχο Λύσης, ο ίδιος ανέφερε στη «Σ» ότι θα είναι διπλά προσεκτικός, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα αυτό έκανε.
Σε ερώτησή μας, για ποιο λόγο ο Υπουργός του συστήνει την προσοχή για το θέμα της τέλεσης των πολιτικών γάμων, ο κ. Ττόφιας απάντησε ότι ο Υπουργός δεν «επέλεξε» μόνο το δικό του Δημαρχείο αλλά έστειλε προειδοποιήσεις και σε άλλους Δήμους. Στην επιστολή του ημερομηνίας 11 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε στο Δήμαρχο ότι πρέπει να πραγματοποιείται η επαλήθευση των προσωπικών στοιχείων των προσώπων που επιθυμούν να ενωθούν με τα δεσμά του πολιτικού γάμου και ακολούθως να έπεται η επαλήθευσή τους. Μάλιστα ο Υπουργός σύστησε την προσοχή στον ίδιο και σε προσωπική τους συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών. 
Ωστόσο, όταν ρωτήσαμε το Δήμαρχο Λύσης σχετικά με τη δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών για την υποχρέωσή του να απευθύνεται στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης πριν από την τέλεση πολιτικού γάμου, στον οποίο υπάρχει η εμπλοκή αλλοδαπού από τρίτες χώρες, αυτός απάντησε: «Προσφεύγω στο Τμήμα Αλλοδαπών, αλλά εάν έχω τα απαιτούμενα έγγραφα που προσκομίζουν, δεν μπορώ να μην τους παντρέψω» προσθέτοντας: «Εγώ επολόγιασα άνθρωπο και πήγε αλλού και παντρεύτηκε. Εγώ παντρεύω νόμιμα». 


Τέσσερις γάμοι σε τέσσερα χρόνια στο Δήμο Λαπήθου
Σύμφωνα με το Δήμαρχο Λύσης, το 2007 τέλεσε 300 πολιτικούς γάμους, ενώ το 2008, 1200! Η πληρωμή ανέρχεται στα 281,94 ευρώ και στα 139 ευρώ η δήλωση για την τέλεση του γάμου γίνει την ίδια μέρα στο Δημαρχείο. 
Τα έσοδα δηλαδή από τους πολιτικούς γάμους ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ!
Ο Δήμος Κερύνειας τέλεσε την περσινή χρονιά 5-6 πολιτικούς γάμους, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Δημαρχείο Λαπήθου τελέστηκαν μόνο 4 και οι 2 απ’ αυτούς αφορούσαν Λαπηθιώτες! «Εμείς λειτουργούσαμε πάντοτε σε συνεννόηση με τα Τμήμα Αρχείου, Πληθυσμού και Μετανάστευσης, αφού παρουσιάζονταν όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Είναι σωστό να έχουν δικαίωμα οι Δήμοι στους πολιτικούς γάμους, αλλά πάντα στα έννομα πλαίσια της νομοθεσίας», δήλωσε στη «Σ» ο Δήμαρχος Λαπήθου, Άθως Ελευθερίου. Αντίστοιχα, στο Δήμο Μόρφου κατά τη διάρκεια του 2008, πραγματοποιήθηκαν μόνο 3 πολιτικοί γάμοι.


Δήμαρχος Μόρφου: Με προσέγγισαν μεσάζοντες
Ο Δήμαρχος Μόρφου, Χαράλαμπος Πίττας, αποκάλυψε στη «Σ» ότι τον προσέγγισαν μεσάζοντες, οι οποίοι του πρότειναν να παίρνουν στο Δημαρχείο αλλοδαπούς, οι οποίοι επιθυμούσαν να παντρευτούν με πολιτικό γάμο. Οργανωμένες καταστάσεις δηλαδή! Όταν ο Δήμαρχος Μόρφου τους απάντησε ότι οι κανονισμοί και οι διαδικασίες θα τηρούνται αυστηρά, κάποιοι έκαναν πίσω! «Οι μεσάζοντες δρουν εκεί που βρίσκουν πιο εύκολη πρόσβαση. Κάποιοι Δήμοι το βλέπουν σαν κέρδος». Ως μέλος της Ένωσης Δήμων, ο κ. Πίττας θέτει το θέμα της ασάφειας στη νομοθεσία και αξιώνει την τροποποίησή της το συντομότερο δυνατόν.

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ
Να τροποποιηθεί ο νόμος
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Λεμεσού, Αντρέας Χρίστου, δήλωσε στη «Σ» ότι εδώ και 1 χρόνο η Ένωση είχε εντοπίσει τα ζητήματα που προκύπτουν από γάμους που φαίνεται να είναι εικονικοί. «Χρειάζεται τροποποίηση του νόμου ώστε να απαιτούνται περισσότερα στοιχεία τα οποία να ελέγχονται πριν από την τέλεση του γάμου», είπε ο κ. Χρίστου, προσθέτοντας ότι η Ένωση Δήμων αναμένει τη σχετική πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για τροποποίηση της νομοθεσίας με στόχο την εξασφάλιση περισσότερων ασφαλιστικών δικλίδων ενάντια στο φαινόμενο των εικονικών γάμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου