Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Μυτιλήνη: Τούρκικος γάμος… αλά ελληνικά


Δεν είναι η πρώτη φορά που στο δημαρχείο Ερεσού παντρεύτηκαν ξένοι υπήκοοι. Είναι όμως η πρώτη φορά που ξένοι υπήκοοι ήρθαν καταχείμωνο στην Ερεσό με αποκλειστικό σκοπό να παντρευτούν. Οι συγκεκριμένοι φιλοξενούμενοι του νησιού έφτασαν μετά από πολύωρο ταξίδι απ' την Κωνσταντινούπολη και με το γάμο τους εγκαινίασαν τη νέα προσπάθεια τουριστικού πρακτορείου της περιοχής, του Sappho Travel, να επιχειρήσει στην οργάνωση, παραδοσιακών μεν, πολιτικών δε γάμων. Ήδη ο επόμενος γάμος προγραμματίζεται για το Μάιο, ενώ στο μεταξύ ενδέχεται να γίνουν ακόμη τέσσερις γάμοι ζευγαριών απ' την Ολλανδία. 

Στις 2:30 το μεσημέρι της προηγούμενης Παρασκευής, στο δημαρχείο της Ερεσού, ο δήμαρχος Σωτήρης Καρδάρας ένωσε με τα δεσμά του γάμου δυο δημότες Κωνσταντινούπολης. Τον 41 ετών Cengiz Say, ηλεκτρολόγο μηχανικό, και την 31 ετών Nursema Tirpancy, νοσοκόμα σε στρατιωτικό νοσοκομείο, που όμως από εδώ και πέρα θα σταματήσει να εργάζεται για να ασχοληθεί με τα οικιακά και την οικογένεια της. Το ζευγάρι ταξίδεψε οδικώς απ' την Κωνσταντινούπολη στο Αϊβαλί, όπου κι άφησε το αυτοκίνητο του για να περάσει ακτοπλοϊκώς στη Μυτιλήνη. Απ' το λιμάνι της Μυτιλήνης, με νοικιασμένο αυτοκίνητο και συνοδευόμενο απ' τον αδελφό του γαμπρού, έφτασε στην Ερεσό, όπου και τελέστηκε ο γάμος. Η νύφη, αν και ο γάμος ήταν πολιτικός, επέμενε να φορέσει νυφικό, το οποίο κι είχε αγοράσει απ' την Κωνσταντινούπολη, ενώ έφερε μαζί της και μοίρασε μετά την τελετή τουρκικές μπομπονιέρες που, αντί για τα κουφέτα που συνηθίζονται στην Ελλάδα, περιείχαν έναν όμορφο διακοσμητικό ιππόκαμπο.

Και «νιφκάτου»
Πριν την τελετή, τραγούδησαν στη νύφη γυναίκες της Ερεσού παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής, ενώ η γαμήλια ευχή, μετά τα ελληνικά που είπε ο δήμαρχος, ακούστηκε με τη βοήθεια της συζύγου του, Χαριτίνης Καρδάρα, και μεταφρασμένη στα αγγλικά. Το ζευγάρι έφτασε μέχρι την Ερεσό, ανταποκρινόμενο στη διαφήμιση του πρακτορείου Soppho Travel στο διαδίκτυο, που εδώ και λίγο διάστημα δραστηριοποιείται στην οργάνωση γάμων στην Ερεσό. Μάρτυρες δε στην τελετή ήταν η ιδιοκτήτρια του πρακτορείου, Ιωάννα Σάββα, και η συνεργάτης της, Wendy Jansen.

Εκδήλωση κουλτούρας
«Ο γάμος μεταξύ δύο ανθρώπων είναι μια πράξη, μια εκδήλωση κουλτούρας», είπε ο κ. Καρδάρας, σημειώνοντας ότι όπως και το καλοκαίρι με το γάμο Ολλανδών, έτσι και τώρα ο δήμος Ερεσού - Αντίσσης με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενεί τέτοιους γάμους ξένων υπηκόων. «Μου προκάλεσε -συνέχισε ο δήμαρχος - εντύπωση πως και οι Τούρκοι έχουν πολλά παρόμοια έθιμα με τα δικά μας, κι αναφέρω χαρακτηριστικά ότι αμέσως μετά την τελετή αντάλλαξαν δώρα το ζευγάρι και ο αδελφός του γαμπρού, ενώ η νύφη μοίρασε στους παριστάμενους και σε κάποιους ντόπιους που παρακολούθησαν το γάμο, μπομπονιέρες. Το ζευγάρι είχε προγραμματίσει να φύγει το Σάββατο για Αϊβαλί, αλλά το δρομολόγιο ακυρώθηκε κι έτσι είχε την ευκαιρία να κάνει κι ένα μίνι τριήμερο... μήνα του μέλιτος. Όπως μας είπε η κ. Σάββα, «δήλωσαν εντυπωσιασμένοι απ' τις ομορφιές του τόπου μας, απ' το απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι, απ' το Ταβάρι, απ' όλα τα χωριά που επισκέφτηκαν, παρ' ότι ο καιρός δεν ήταν ιδανικός για εκδρομές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου