Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Χάπι που σβήνει άσχημες αναμνήσεις


Θέλετε να ξεχάσετε συμβάντα από το παρελθόν; Σύμφωνα με ολλανδική έρευνα που δημοσιεύεται στο ΑΠΕ ένα χάπι που χορηγείται για την υψηλή πίεση μπορεί να βοηθήσει στο να ξεχάσουν οι άνθρωποι τραυματικές εμπειρίες. 

Η μελέτη της ψυχολόγου Μέρελ Κιντ του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ διαπίστωσε ότι το φάρμακο propranolol (της κατηγορίας beta-blocker), που επιδρά στους νευρώνες του εγκεφάλου, εξαφάνισε σε σημαντικό βαθμό τις τρομακτικές αναμνήσεις από αράχνες που είχε μια ομάδα εθελοντών, τα μέλης της οποίας πήραν το χάπι. 

Σύμφωνα την ερευνήτρια, το χάπι εξαφάνισε το φόβο, άρα η ένταση της μνήμης από την τραυματική εμπειριά με τις αράχνες είχε εξασθενήσει. Το φάρμακο μπορεί πιθανώς να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει ασθενείς να ξεπεράσουν το μετα-τραυματικό στρες και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με άσχημες αναμνήσεις στη ζωή τους, τις οποίες θέλουν να αντιμετωπίσουν. 

Παραδοσιακά, οι ψυχοθεραπευτές προσπαθούν να διδάξουν στους ανθρώπους πώς να μπλοκάρουν αυτές τις άσχημες αναμνήσεις και να δημιουργούν νέες συσχετίσεις στο μυαλό τους. Το πρόβλημα, κατά την Κιντ, είναι ότι συχνά οι αναμνήσεις επιμένουν και οι ασθενείς ξανά κυλούν στο φόβο και το άγχος. 

Στη νέα έρευνα ορισμένοι εθελοντές που είδαν τρομακτικές εικόνες αραχνών, τις συσχέτισαν με το άσχημο συναίσθημα ενός ήπιου ηλεκτροσόκ στο οποίο υποβλήθηκαν, ενώ άλλοι εθελοντές που είδαν τις ίδιες εικόνες αλλά δεν έκαναν το ηλεκτροσόκ, δημιούργησαν μια «ασφαλή» συσχέτιση χωρίς αντίδραση φόβου ή άσχημη ανάμνηση. 

Όταν όμως, μια μέρα αργότερα, οι εθελοντές της πρώτης κατηγορίας πήραν το χάπι, είχαν πολύ μειωμένη αντίδραση φόβου σε σχέση με όσους πήραν εικονικό φάρμακο ("placebo"). 

Η ερευνητική ομάδα της Κιντ σχεδιάζει τώρα να μελετήσει πόσο διαρκεί η ενέργεια του φαρμάκου στη μνήμη, καθώς και να υποβάλει σε πειράματα ανθρώπους που πραγματικά υποφέρουν από φοβίες. 

Από την άλλη πλευρά, Βρετανοί επιστήμονες έχουν αντίθετη άποψη καθώς πιστεύουν πως αυτό το χάπι μπορεί να «σβήσει» και τις θετικές αναμνήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου