Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009

Τουρκία: συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για τον Οτσαλάν


Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις Κούρδων στην Τουρκία με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη σύλληψη του Κούρδου αυτονομιστή ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Οι αστυνομικοί κάνουν χρήση δακρυγόνων και ρίχνουν νερό με αντλίες στους χιλιάδες διαδηλωτές στη νοτιοανατολική πλευρά της χώρας. Από τις συγκρούσεις των αστυνομικών με τους διαδηλωτές σημειώθηκαν τραυματισμοί, ενώ τουλάχιστον 50 άτομα συνελήφθησαν.

Οι Κούρδοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ο 61χρονος Οτσαλάν κρατείται ακόμα σε νησί – φυλακή στα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης, όπου εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Στο Ντιγιάρμπακιρ, την πόλη με τους περισσότερους Κούρδους, οι 1.500 διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με βαριά οπλισμένους αστυνομικούς, ενώ στην περιοχή πετούσαν και ελικόπτερα.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ αστυνομικών και κουκουλοφόρων οι οποίοι πετούσαν τούβλα και άλλα αντικείμενα στα περιπολικά προκαλώντας φθορές.

Το PKK παλεύει από το 1984 για την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους εντός της Τουρκίας. Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ το έχουν συμπεριλάβει στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν αρχικά καταδικάστηκε σε θάνατο, την εσχάτη των ποινών, αργότερα όμως η ποινή του μεταβλήθηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου