Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Σκληρά μέτρα για την οικονομία


Λιτότητα διάρκειας αναμένεται να είναι το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη χώρα μας, στην έκθεση της που δημοσιεύεται την Τετάρτη. 

Το μήνυμα αυτό μάλιστα προεξοφλήθηκε την Τρίτη στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που έκλεισε με απώλειες 5,19%, αλλά και στα σπρεντς των ελληνικών ομολόγων που αυξήθηκαν, κάνοντας έτσι ακόμη πιο ακριβό τον δανεισμό της ελληνικής κυβέρνησης.

Στη «βουτιά» του Χρηματιστηρίου συνετέλεσαν και οι εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου Moody's για πιθανή υποβάθμιση τραπεζών που έχουν εκτεθεί στις οικονομίες ανατολικών χωρών.

Στην έκθεση της για την ελληνική οικονομία, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες, την λήψη άμεσων μέτρων, με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων. Μεταξύ των μέτρων που προβλέπεται να προτείνει η ΕΕ, είναι και οι περικοπές στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, τη μείωση των δαπανών του δημοσίου, τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Πάντως, την Δευτέρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, ζήτησε πιο σκληρή ασφαλιστική μεταρρύθμιση, και αυξήσεις με το σταγονόμετρο για μισθωτούς και συνταξιούχους, προκαλώντας έτσι τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι αποτελεί πάγια τακτική της κυβέρνησης να μη σχολιάζει τις εκθέσεις των διοικητών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου