Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Κώδων κινδύνου για τα νησιά του Ειρηνικού!!


Ο πρωθυπουργός του νησιωτικού κράτους Τουβάλου στον Ειρηνικό Ωκεανό κάλεσε την Τρίτη την παγκόσμια κοινότητα να λάβει μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη για να σώσει τη χώρα του που κινδυνεύει να βυθιστεί στη θάλασσα από την άνοδο της στάθμης των υδάτων.


Την έκκληση αυτή απηύθυνε ο Απισάι Ιελεμία κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στην Ταϊβάν, μιλώντας στους μαθητές ενός σχολείου στοιχειώδους εκπαίδευσης στην πρωτεύουσα Ταϊπέι, στους οποίους εξήγησε πόσο σπουδαίο καθήκον είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

Το Τουβάλου, που βρίσκεται στην περιοχή του Νοτίου Ειρηνικού, αριθμεί μόνον 12.000 κατοίκους, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση των μικρότερων χωρών του κόσμου από απόψεως πληθυσμού, μετά το Βατικανό και τη Ναούρου.

Καθώς ορθώνεται μόλις 4,5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το Τουβάλου είναι από τις πρώτες χώρες που βιώνει τις επιπτώσεις του «φαινομένου του θερμοκηπίου».

Όπως εξήγησε ο Ιελεμία στα παιδιά, όταν ήταν και εκείνος μικρός, συνήθιζε να παίζει στην ακρογιαλιά που ήταν μεγάλη και όμορφη. Τώρα όμως η παραλία γίνεται όλο και μικρότερη, καθώς ανεβαίνει συνεχώς η στάθμη της θάλασσας, απειλώντας να πνίξει την πατρίδα του, και τα παιδιά δεν έχουν πια χώρο να παίξουν εκεί που σκάει το κύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου