Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Βρέθηκαν οι λίρες για τον πίνακα του Τισιανού


Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου και η Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας ανακοίνωσαν ότι συγκέντρωσαν τα 50 εκατομμύρια λίρες που απαιτούνταν για την απόκτηση ενός σημαντικού έργου του Τισιανού από ιδιώτη.
Ο πίνακας «Άρτεμις και Ακταίων» εκτίθεντο στις δύο Πινακοθήκες επί 200 και πλέον χρόνια, μαζί με τον πίνακα «Άρτεμις και Καλλιστώ», όταν ξαφνικά ο ιδιοκτήτης τους, Δούκας του Σάδερλαντ, αποφάσισε να τους πουλήσει έναντι του συνολικού ποσού των 100 εκατομμυρίων λιρών.
Η προοπτική να καταλήξουν οι δύο πίνακες σε χέρια ιδιωτών οδήγησε σε μία πανεθνική κινητοποίηση για τη συγκέντρωση του απαραίτητου ποσού. Η καμπάνια για τη σωτηρία του πρώτου πίνακα συγκέντρωσε πολλές επικρίσεις από πολιτικούς, οι οποίοι θεωρούσαν ότι τα χρήματα, τα οποία προήλθαν σχεδόν εξ ολοκλήρου από κυβερνητικά κονδύλια, θα μπορούσαν να διατεθούν πιο σοφά, σε αυτή την περίοδο της ύφεσης.
Η τιμή πώλησης του έργου θεωρείται από τους ειδικούς χαμηλή, αν και ο ιδιοκτήτης του επωφελείται από σημαντική φοροαπαλλαγή, επειδή ο πίνακας περιήλθε στην ιδιοκτησία του έθνους. Οι δύο πίνακες αποτελούν μέρος σύνθεσης έξι έργων με μυθολογική θεματολογία που είχαν φιλοτεχνηθεί από τον αναγεννησιακό ζωγράφο μεταξύ 1556 και 1559 για τον Βασιλιά Φίλιππο Β' της Ισπανίας και η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου τους χαρακτήρισε ως «τους σημαντικότερους πίνακες της Αναγέννησης που παρέμεναν σε χέρια ιδιωτών».
Οι δύο Πινακοθήκες έχουν τώρα χρονικό περιθώριο μέχρι το 2012 για να συγκεντρώσουν τα χρήματα για την αγορά του δεύτερου πίνακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου