Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Στην Ανταρκτική ο πρώτος σταθμός με μηδενικές εκπομπές!


Εγκαινιάστηκε στην Ανταρκτική ο πρώτος παγκόσμιος ερευνητικός σταθμός με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για τον μοναδικό σταθμό χωρίς εκπομπές που αποδεικνύει, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ότι οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και στις ψυχρότερες περιοχές.

Οι περιβαλλοντολόγοι ισχυρίζονται ότι αν ένας ερευνητικός σταθμός στην παγωμένη Ανταρκτική μπορεί να λειτουργήσει με αιολική ή ηλιακή ενέργεια, αυτό σημαίνει ότι καταρρίπτονται τα επιχειρήματα όσων πιστεύουν ότι η πράσινη ενέργεια δεν είναι αξιόπιστη.

«Αν μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα τέτοιο σταθμό στην Ανταρκτική, μπορούμε να το κάνουμε και σε κάθε γωνιά της γης. Έχουμε τη δυνατότητα, την τεχνολογία και την τεχνογνωσία για να αλλάξουμε τον κόσμο μας», δήλωσε ο Άλεν Χιουμπερτ, επικεφαλής της ομάδας κατασκευής του σταθμού.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη που οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, έχει παρακινήσει τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα και να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κερδίζουν έδαφος και στην Ανταρκτική παρά τα πολυάριθμα προβλήματα που αφορούν στην υλοποίηση εγκαταστάσεων με μηδενικές θερμοκρασίες και σκοτάδι. Σημαντικό ρόλο παίζει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, τα οποία μπορούν να συγκεντρώσουν μέσα σε ένα χρόνο όση ηλιακή ενέργεια θα συγκεντρωνόταν σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της, υποστηρίζουν ότι υψηλότερες θερμοκρασίες λιώνουν τους πάγους στην Ανταρκτική, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η στάθμη της θάλασσας και να μεταβάλλονται οι ακτογραμμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου