Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Ξεκίνησε η πρώτη δίκη πρώην στελέχους των Ερυθρών Χμερ


Τριάντα χρόνια και 41 ημέρες αφότου εθεάθη για τελευταία φορά με τα διακριτικά των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη και έπειτα από πολυετείς προσπάθειες και διαπραγματεύσεις, ο 66χρονος σήμερα Κανγκ Κεκ Ιέβ - γνωστός και ως Ντουχ – εμφανίστηκε στο δικαστήριο την Τρίτη (17/2) στην Πνομ Πενχ, σηματοδοτώντας την έναρξη της πολυαναμενόμενης δίκης για ένα από τα πιο δολοφονικά καθεστώτα στην ιστορία. 


Ο Κάνγ Κεκ Ιέβ ήταν ήταν επικεφαλής του διαβόητου στρατοπέδου συγκέντρωσης Τουόλ Σλενγκ και κατηγορείται ότι επέβλεπε τον συστηματικό βασανισμό και τη δολοφονία (σ.σ.: πολλοί που επιζούσαν από τα βασανιστήρια στέλνονταν για εκτέλεση) τουλάχιστον 15.000 φυλακισμένων - ανδρών, γυναικών και παιδιών. Πρώην δάσκαλος, ήταν διοικητής στο στρατόπεδο S-21 στην πρωτεύουσα Πνομ Πενχ, για τέσσερα χρόνια μετά την επικράτηση των Ερυθρών Χμερ το 1975. 

"Αυτή η πρώτη ακροαματική διαδικασία αντιπροσωπεύει την ευόδωση των σημαντικών προσπαθειών που καταβλήθηκαν για τη συγκρότηση ενός έντιμου και ανεξάρτητου δικαστηρίου που θα δικάσει όσους κατείχαν ηγετικές θέσεις" στον μηχανισμό εξουσίας των Ερυθρών Χμερ, δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου δικαστής Νιλ Νον. Η δίκη αποτελεί μια πρώτη ευκαιρία για τους επιζώντες να δουν στο εδώλιο ένα ηγετικό στέλεχος των Ερυθρών Χμερ. Δεκάδες άνθρωποι περίμεναν ώρες στην ουρά για να παρακολουθήσουν τη δίκη και να δουν από κοντά τον βασανιστή τους. 

Ο γκριζομάλλης Ντουχ έφτασε στο δικαστήριο με αλεξίσφαιρο αυτοκίνητο και φορώντας ένα μπλε πουκάμισο. Ήταν σοβαρός και έπαιρνε σημειώσεις. Η δίκη διεξάγεται σε ένα αμφιθέατρο που κατασκεύασε ο στρατός της Καμπότζης, προκειμένου να ελέγχει το ειδικό δικαστήριο που έχει στηθεί για τους Ερυθρούς Χμερ. 

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου έδωσε εγγυήσεις για μια δίκαιη δίκη, ωστόσο η υπεράσπιση διαμαρτυρήθηκε επειδή ο κατηγορούμενος έμεινε στη φυλακή για σχεδόν δέκα χρόνια χωρίς δίκη. Ο γάλλος συνήγορος του, Φρανσουά Ρου, υπενθύμισε στους δικαστές ότι ο κατηγορούμενος έχει συμπληρώσει, χωρίς δίκη, κράτηση "εννέα ετών, εννέα μηνών και επτά ημερών", κατάσταση που χαρακτήρισε "απαράδεκτη".

Ο Ντουχ είναι το ένα από τα πέντε πρώην στελέχη των Ερυθρών Χμερ που δικάζονται για εγκλήματα κατά του λαού της Καμπότζης, ενώ είναι ο μόνος που έχει δείξει μεταμέλεια και έχει ζητήσει συγγνώμη από τα θύματά του. 

Ο 66χρονος αρχιβασανιστής κρατείται από το 1999. Τώρα, αναγεννημένος χριστιανός, λέγεται ότι έχει συνεργασθεί με τις ανακριτικές αρχές και αναμένεται να δώσει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με αποφάσεις που ελήφθησαν εκείνη την εποχή. Η μαρτυρία του ίσως χρησιμοποιηθεί στις δίκες των άλλων τεσσάρων κατηγορουμένων. 

Ο πιο καταζητούμενος ωστόσο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Καμπότζη δεν πρόκειται να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Ο Πολ Ποτ, ιδρυτής και ηγέτης των Ερυθρών Χμερ, πέθανε σε στρατόπεδο κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη το 1998, την ίδια χρονιά που οι λίγοι εναπομείναντες αντάρτες οι οποίοι τον στήριζαν συμφώνησαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους. 

Υπολογίζεται ότι περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι (σ.σ.: το 1/4 περίπου του πληθυσμού της Καμπότζης) πέθαναν από την πείνα, τα βασανιστήρια, τις εκτελέσεις και την καταναγκαστική εργασία, καθώς οι Ερυθροί Χμερ εκκένωναν τις πόλεις και έστελναν κόσμο να εργαστεί σε κολεκτίβες κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια στην εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου