Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Διάγγελμα Καραμανλή για την κρίση

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με δήλωσή του το βράδυ της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την παρουσίαση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης από τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει καθαρό σχέδιο και σταθερή βούληση για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης η οποία, όπως είπε, τώρα είναι πιό έντονη από το παρελθόν και έχει χτυπήσει την πόρτα της χώρας μας.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι αυτός της υπευθυνότητας και εκείνος της ανευθυνότητας. Και πρόσθεσε ότι κάποιοι υπόσχονται εύκολες και ανέξοδες λύσεις αλλά τέτοιες λύσεις δεν υπάρχουν ενώ αυτοί οι δρόμοι οδηγούν σε αδιέξοδο.

Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η υπεύθυνη και σταθερή πολιτική της κυβέρνησης εγγυάται καλύτερη μέρα για όλους τους πολίτες. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται σε τρεις άξονες στην διατήρηση της ανάπτυξης έστω και με μειωμένους ρυθμούς φέτος, αλλά με υψηλότερους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ρευστότητας της οικονομίας, στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, την τόνωση των δημοσίων επενδύσεων και την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Δεύτερος στόχος είναι η δημοσιονομική εξυγίανση με συγκράτηση των δαπανών, περιορισμό της σπατάλης και περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Τρίτος στόχος είναι η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων στα όρια αντοχής της οικονομίας με στοχευμένες παρεμβάσεις σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, με ταυτόχρονη θωράκιση της απασχόλησης. Η κοινωνική συνοχή είναι βάση, είπε της πολιτικής της κυβέρνησης. Τίποτα δεν είναι εύκολο ούτε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι ο καθένας πρέπει να βοηθήσει για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση.

Χωρίς τη στήριξη της επιχειρηματικότητας δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς τον περιορισμό των ελλειμμάτων, δεν μπορούν να υπάρξουν οι αναγκαίοι πόροι για τη στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων και χωρίς τη δημοσιονομική εξυγίανση δεν ενισχύεται η αξιοπιστία της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι χωρίς στοχευμένες δράσεις δεν προχωράει η οικονομία.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι καμιά οικονομική πολιτική δεν μπορεί να προχωρήσει από μόνη της, απαιτείται πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που να ευνοεί τη συναίνεση. Είναι ανάγκη, σημείωσε, οι κοινωνικές ομάδες να συνυπολογίζουν το κοινωνικό σύνολο, να αποφεύγονται οι μετωπικές συγκρούσεις καθώς δεν μπορεί να ισχύει το "όχι σε όλα".

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι με το νέο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, μετά και την αναθεώρηση των εκτιμήσεων όλων των διεθνών οργανισμών, η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της όλα τα δεδομένα με ένα νέο μίγμα πολιτικής. Καμία χώρα και καμία κοινωνία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της την παγκόσμια κρίση. Ωστόσο μπορούμε με συγκεκριμένο πρόγραμμα να αποτρέψουμε τις βαριές επιπτώσεις με ρεαλισμό και σταθερή πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου