Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Κλίμα επαναπροσέγγισης με την Ευρώπη

Ξεκάθαρο μήνυμα για συνεργασία με την Ευρώπη φθάνει από το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών, που αυτή τη φορά άνοιξε τις πόρτες του στον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό και ειδικό απεσταλμένο του κουαρτέτου στη Μέση Ανατολή.

Χίλαρι Κλίντον και Τόνι Μπλερ συζήτησαν για τις προσπάθειες αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

"Είμαι πολύ χαρούμενη που υποδέχτηκα τον Τόνι Μπλερ στο αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών, ώστε έτσι να μας ενημερώσει για τις απόψεις του και τις ιδέες του για το πώς θα προχωρήσουμε".

Μεταξύ των κυρίων καθηκόντων που έχουν ανατεθεί στον Τόνι Μπλερ είναι η οικοδόμηση των Παλαιστινιακών θεσμών και η αναβίωση της οικονομίας στην Δυτική Όχθη.

Στην εσωτερική πολιτική, οι χειρισμοί της κυβέρνησης Ομπάμα ενάντια στην τρομοκρατία προκάλεσαν την αντίδραση του πρώην αντιπροέδρου Τσένι, ο οποίος θεωρεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εκτεθειμένες σε μία επίθεση με πυρηνικά ή βιολογικά όπλα.

Ο Τσένι κατέκρινε την απόφαση του Ομπάμα να κλείσει το Γκουαντάναμο και να βάλει τέλος στις αμφιλεγόμενες τεχνικές ανάκρισης υπόπτων για τρομοκρατία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με το να οπισθοχωρεί κανείς από τις πολιτικές του Μπους αφήνει αυτομάτως τη χώρα εκτεθειμένη.

Ο Ντικ Τσέινι, ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και κατά πολλούς αρχιτέκτονας της αντιτρομοκρατικής πολιτικής Μπους, δήλωσε ότι ο Ομπάμα θα μετανιώσει για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο και το τέλος των βασανιστηρίων.

Ο Τσέινι υποστήριξε ότι η πολιτική του νέου προέδρου εκθέτει τη χώρα στον κίνδυνο να δεχθεί επίθεση με πυρηνικά ή βιολογικά όπλα. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει τις βολές του πρώην αντιπροέδρου, διαμηνύοντας μέσω της Χίλαρυ Κλίντον ότι έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου