Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

H Nike Sportswear παρουσιάζει τo Innovation Pack των υποδημάτων Nike Cortez


Στις 14 Φεβρουαρίου 2009, η Nike Sportswear παρουσίασε στην αγορά την ειδική έκδοση των υποδημάτων Nike Cortez: την Innovation to Innovation Pack (Πακέτο Καινοτομίας προς Καινοτομία), η οποία περιλαμβάνει τα αυθεντικά υποδήματα τρεξίματος Nike Cortez στην επαναστατική έκδοση του 1972, σε συνδυασμό με τα καινοτομικά Nike Cortez Fly Motion του 2009 – μια έκδοση του θρυλικού αυθεντικού μοντέλου στην οποία έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη μείωση του βάρους του πάνω τμήματος χάρη στην αξιοποίηση της τεχνολογίας Flywire – και τα δύο ζεύγη θα διατίθενται σε ειδική συσκευασία, σε αυστηρά περιορισμένο αριθμό κομματιών.

Μια ειδική προκαταρκτική παρουσίαση έλαβε χώρα στις 20 Ιανουαρίου στη Βαρκελώνη και μετά ακολούθησε μια δεύτερη ειδική προκαταρκτική παρουσίαση στις 31 Ιανουαρίου στο Βερολίνο πριν από την τελική ειδική παρουσίασή τους σε άλλα επιλεγμένα σημεία λιανικής πώλησης στις 14 Φεβρουαρίου 2009. 


Για να γιορτάσει αυτή την ιδιαίτερη στιγμή, η Nike Sportswear σε συνεργασία με την Tokyoplastic, μια εξαιρετικά φημισμένη ομάδα σκηνοθετών με έδρα το Λονδίνο, δημιούργησε ένα φιλμ κινουμένων σχεδίων διάρκειας 30 δευτερολέπτων εμπνευσμένο από την ιστορία των υποδημάτων Nike Cortez: Innovation to Innovation Pack, το οποίο παρουσιάζει αυτή την ιστορία καινοτομίας από το Τμήμα Σχεδιασμού της Nike.

Εστιάζεται σε δύο ειδικούς χαρακτήρες, τους Αδελφούς Cortez ("The Cortez Brothers"), οι οποίοι αποτελούν την προσωποποίηση των Nike Cortez - πραγματικά υβρίδια του κλασικού στυλ και των επιδόσεων. Ο ένας από τους δύο έχει το κλασικό στυλ των αυθεντικών Nike Cortez του 1972 - είναι "παλιομοδίτης" - ενώ ο άλλος αντιπροσωπεύει το 2009 και έχει μια ακούραστη όρεξη για νέα πράγματα, ιδέες και εμπειρίες. 

Η πρεμιέρα των Αδελφών Cortez θα γίνει στο nikesportswear.com την 14η Φεβρουαρίου 2009. 

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ

Το Cortez: Το Πρώτο Υποδειγματικό Υπόδημα της Nike Sportswear

Το 1972, η εκκολαπτόμενη Nike – η οποία λειτουργούσε ακόμα με την ονομασία Blue Ribbon Sports – παρουσίασε ένα υποδειγματικό προϊόν σχεδιασμένο από τον Bowerman ειδικά για τους αθλητές που χρειάζονταν υποδήματα με καλή απορρόφηση κραδασμών τα οποία θα άντεχαν στο πρόγραμμα προπονήσεων που απαιτούσε την κάλυψη έως και 100 μιλίων την εβδομάδα. Το αρχικό μοντέλο ήταν κατασκευασμένο από δέρμα, αλλά ο πάντα καινοτόμος Bowerman εντόπισε αμέσως τρόπους για να βελτιώσει την εφαρμογή του μειώνοντας παράλληλα το βάρος του. "Μια ουγγιά λιγότερο βάρος στο υπόδημα ισοδυναμεί με 55 λίβρες λιγότερο βάρος στην πλάτη σας" έλεγε συχνά ο Bowerman, επιδεικνύοντας τη σχολαστική του δέσμευση για τον σχεδιασμό ενός καλύτερου υποδήματος που θα αύξανε τις επιδόσεις των αθλητών του. Οι επόμενες γενιές των Cortez διέθεταν πάνω τμήμα από νάιλον – επιλεγμένο για το μικρό του βάρος και τη δυνατότητά του να στεγνώνει γρήγορα – και σουέτ – επιλεγμένο για τη δυνατότητά του να διατηρεί το σχήμα του στη μύτη του υποδήματος χωρίς να περιορίζει την κίνηση του πέλματος. 

Για να εκπληρώσουν το στόχο ενός λιγότερο δύσκαμπτου δρασκελισμού με καλύτερη απορρόφηση των κραδασμών, τα Cortez διέθεταν την πρώτη ενδιάμεση σόλα πλήρους μήκους από αφρώδες υλικό διπλής πυκνότητας για άνεση και καλύτερη απόσβεση των κραδασμών. Αλλάζοντας τη συμβατική συμπεριφορά των υποδημάτων τρεξίματος, η ενδιάμεση σόλα των Cortez προσέφερε μια μαλακή αίσθηση χωρίς κραδασμούς καθώς διέθετε παχύτερο αφρώδες υλικό σε στρατηγικά σημεία, εκεί που το πέλμα το χρειάζεται περισσότερο. 

Η ελαστική εξωτερική σόλα, η οποία διέθετε ανάγλυφο μοτίβο ψαροκόκαλου με βαθιές αυλακώσεις, εξασφάλιζε μεγαλύτερη ευλυγισία και καλύτερη πρόσφυση. 

Τα Cortez έγιναν πρότυπο στο χώρο των υποδημάτων τρεξίματος. Ήταν σχεδιασμένα από τον Bill Bowerman και για πολλά από τα χρόνια που ακολούθησαν αποτελούσαν την ενσάρκωση της σχεδιαστικής αποστολής της Nike. Οι σχεδιαστικές αρχές "μικρό βάρος", "απόσβεση κραδασμών" και "ευλυγισία" είχαν ξεκάθαρα ενσωματωθεί στο DNA της Nike από την πρώτη μέρα και συνεχίζουν να αποτελούν σημεία αναφοράς για κάθε μοντέλο υποδημάτων και ενδυμάτων που παράγει η Nike Sportswear. 

Τα Cortez Fly Motion για το 2009: Πληροφορίες από το "Elastic Design". 
"Το ονομάζουμε Elastic Design (Ελαστικός Σχεδιασμός)", λέει ο Jesse Leyva, διευθυντής του Τμήματος Γενικού Σχεδιασμού, "εννοώντας ότι παίρνουμε παλαιά ονομαστά μοντέλα υποδημάτων και διευρύνουμε την αρχική ιδέα σχεδιασμού τους ώστε να καλύπτουν διαφορετικούς τομείς χρησιμοποιώντας αναβαθμισμένες τεχνολογίες."

Ξεκινώντας με τα αυθεντικά Cortez, είμαστε πλέον σε θέση να επιτύχουμε ότι δεν ήταν δυνατόν να γίνει το 1972, κάνοντας αυτά τα θρυλικά υποδήματα ακόμα πιο ελαφρά, πιο άνετα και πιο ευέλικτα", λέει ο Jesse. Κι έτσι δημιούργησε μια αναθεωρημένη έκδοση του θρυλικού μοντέλου του Bowerman – ένα ταξίδι από τα πιο συναρπαστικά στη σταδιοδρομία του στη Nike Sportswear. 

Τα Cortez Fly Motion, τα οποία παρουσιάζονται αυτή τη σαιζόν μαζί με τα παλαιότερα αδέρφια τους, τα αυθεντικά Cortez, κατασκευασμένα από δέρμα και σουέτ, αποτελούν μια έκδοση των υποδειγματικών αυθεντικών Cortez που διαθέτει τεχνολογία αιχμής και δίνει ιδιαίτερη σημασία στο μειωμένο βάρος του πάνω τμήματος. Βασισμένα στην ίδια ανασχεδιασμένη πλατφόρμα όπως τα Cortez, τα Cortez Fly Motion συνδυάζουν την τεχνολογία Flywire που αναπτύχθηκε για το κορυφαίο υπόδημα στίβου της Nike, το Zoom Victory Spike, με το αρχικό τους σχέδιο. Η συνολική όψη των Nike Cortez διατηρεί την ακεραιότητα των αυθεντικών Cortez και διαθέτει υπερμεγέθες σύμβολο Swoosh και πάνω τμήμα από νάιλον και σουέτ. Αναγνωρίζονται αμέσως ως Cortez, αλλά έχουν συνδυαστεί με την τεχνολογία Natural Motion, η οποία βελτιώνει τη λειτουργικότητα και το σχήμα του υποδήματος. Για να εξασφαλιστεί πιο άνετος δρασκελισμός, η ενδιάμεση σόλα EVA διπλής πυκνότητας των Cortez έχει αντικατασταθεί από έγχυτο Phylon, ώστε τα υποδήματα να είναι ελαφρότερα χωρίς να επηρεάζεται η ευστάθειά τους. "Όταν μελετούσαμε τις εξωτερικές σόλες, εξερευνήσαμε διάφορες καινοτομίες της Nike και τελικά καταλήξαμε στο σχέδιο ψαροκόκαλο", λέει ο Leyva. Η χάραξη των βαθιών εύκαμπτων αυλακώσεων έγινε με Laser ακολουθώντας το μοτίβο του ψαροκόκαλου για την επιφάνεια πρόσφυσης, πράγμα που επιτρέπει στα Cortez να παρέχουν απαράμιλλη ευλυγισία και ταυτόχρονα να είναι πιο ελαφρά από ποτέ.

Το σύστημα Flywire είναι μια σειρά από συρματόσχοινα μεγάλης αντοχής και πάχους όσο ένα φύλλο χαρτιού, τα οποία όταν συνυφαίνονται στο πάνω τμήμα παρέχουν ανώτερη ανθεκτικότητα και υποστήριξη στα σημεία που το πέλμα το χρειάζεται πιο πολύ, μειώνοντας παράλληλα το βάρος δραστικά. Η τεχνολογία Flywire αντιπροσωπεύει μια επαναστατική καινοτομία στα αθλητικά υποδήματα επιδόσεων, αποδεικνύοντας ότι ένα ελαφρότερο υπόδημα μπορεί να είναι και ανθεκτικότερο. 

Για τα Cortez Fly Motion αυτό σημαίνει το πάνω τμήμα μπορεί πλέον να κατασκευάζεται μονοκόμματο και να προσφέρει άνεση καλύπτοντας σαν μανδύας το πέλμα, έχοντας βάρος που ούτε κατά ιδέα δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθεί πριν από δύο δεκαετίες. "Στη Nike, έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία στα μονοκόμματα πάνω τμήματα", λέει ο Jesse. "Με μονοκόμματο πάνω τμήμα έχουμε σχεδιάσει τα Air Force 1 και τα Dunk, αλλά πάντα επιθυμούσαμε να προσθέσουμε μεγαλύτερη ευστάθεια. Η τεχνολογία Flywire μας επιτρέπει επιτέλους να σχεδιάσουμε ένα υπόδημα υψηλών επιδόσεων χρησιμοποιώντας ένα μόνο κομμάτι υλικού που έρχεται σε επαφή με το πέλμα. Αυτή η καινοτομία δεν προσθέτει μόνο άνεση καθώς εξαλείφεται οτιδήποτε θα μπορούσε να δημιουργήσει προβληματικά σημεία στο υπόδημα, αλλά μειώνει επίσης δραστικά το βάρος." 

Η μείωση των υλικών του πάνω τμήματος στα απολύτως απαραίτητα για τα Cortez Fly Motion έχει τις ρίζες της στον αρχικό στόχο του ιδρυτή της Nike Bill Bowerman, ο οποίος επέλεξε έναν συνδυασμό νάιλον και σουέτ για τα αυθεντικά Cortez του 1972.

[Σχετικά με τη Nike Sportswear]
Η Nike Sportswear είναι μια σειρά προϊόντων που έχει τις ρίζες της στο πάθος της εταιρίας για τον αθλητισμό, ανασχεδιάζοντας και βελτιώνοντας ταυτόχρονα ονομαστά μοντέλα υποδημάτων με νέες τεχνολογίες. Η Nike Sportswear, έχοντας μια ιστορία σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών στον αθλητισμό όταν ιδρύθηκε, προσπαθεί να διοχετεύσει το αυθεντικό επαναστατικό πνεύμα των ριζών της Nike δημιουργώντας προϊόντα που ξαφνιάζουν, ζητώντας από τους σχεδιαστές να φτάσουν την αθλητική καινοτομία στα άκρα, ανασχεδιάζοντας διάσημα μοντέλα υποδημάτων με νέες τεχνολογίες και παράγοντας τα καλύτερα προϊόντα για τις ανάγκες του σήμερα. Ο Διευθυντής Δημιουργικού της Nike Sportswear Richard Clarke περιγράφει αυτή την αλληλεπίδραση ως έναν ατελείωτο ανασυνδυασμό ο οποίος δεν ξεφεύγει ποτέ από την αποστολή της Nike για τη δημιουργία καινοτομιών: "Γυρνάμε πίσω στο χρόνο για να ξαναδούμε μερικά από τα καλύτερα προϊόντα της Nike", λέει ο Clarke, "αλλά πάντα έχουμε το ένα πόδι μας σταθερά στο μέτωπο της τεχνολογίας και της καινοτομίας ώστε να διατηρούμε υψηλές τις επιδόσεις των αθλητών μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου