Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Το ξέρατε ότι...?



Έχετε ξανακούσει για αρχαίες γάτες;
Ε, λοιπόν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπήρχαν γάτες και στα πολύ παλιά χρόνια και μάλιστα ανήκαν σε ανθρώπους, ήταν τα κατοικίδια τους!

Η αρχαιότερη γάτα, τύπου Felis Silvestris, ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε ένα τάφο στην Χοιροκοιτία, όπου βρισκόταν ξαπλωμένη δίπλα στον αφέντη της, ανάμεσα σε κοσμήματα και πέτρινα εργαλεία και υπολογίζεται ότι θάφτηκε εκεί πριν 9.500 χρόνια!

Πώς ξέρουμε όμως ότι η γάτα αυτή ήταν όντως το κατοικίδιο του ανθρώπου, δίπλα στον οποίο ήταν ξαπλωμένη;

Οι επιστήμονες λένε ότι η γάτα πρέπει να θάφτηκε ταυτόχρονα με τον άνθρωπο, αφού είχαν τοποθετηθεί τα σώματα και των δύο με τον ίδιο τρόπο στον τάφο, με το κεφάλι να δείχνει προς τη δύση!

Το παράξενο είναι ότι η γάτα ήταν ηλικίας μόλις 8 μηνών άρα δεν μπορεί να πέθανε από φυσικό θάνατο. Πιστεύεται πως συγγενείς ή φίλοι του νεκρού σκότωσαν την γάτα για να ακολουθήσει τον αφέντη της στην μετέπειτα ζωή, αφού δεν βρέθηκαν καθόλου σημάδια στον σκελετό της που να δείχνουν ίσως ότι την έσφαξαν για να την φάνε.

Μέχρι τώρα οι ιστορικοί πίστευαν πως πρώτοι οι Αιγύπτιοι εξημέρωναν γάτες ως κατοικίδια, πριν 4.000 χρόνια, ίσως επειδή οι γάτες έτρωγαν τα ποντίκια και έτσι προστατεύονταν τα σιτηρά τους. 

Πάντα όμως υπήρχε η υποψία πως ακόμη παλιότερα η γάτα ήταν πιστός φίλος του ανθρώπου, αφού βρέθηκαν πέτρινα αγαλματίδια γάτων ηλικίας 10.000 χρονών!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου