Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Ανησυχία για τα σχέδια της Β. Κορέας



Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ενημέρωσε τις διεθνείς υπηρεσίες για τα σχέδιά της να προχωρήσει στην εκτόξευση πυραύλου που θα θέσει σε τροχιά δορυφόρο, κάτι που οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας θεωρούν πως αποτελεί προκάλυμμα για την δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου με μεγάλο βεληνεκές.

Η Βόρεια Κορέα, υπακούοντας στην διεθνή συνθήκη για την εξερεύνηση του διαστήματος, ενημέρωσε «για τις προετοιμασίες της για την εκτόξευση του Kwangmyongsong-2, ενός πειραματικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου», μετέδωσε το επίσημο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA. 

Η Πιονγκγιάνγκ δεν καθόρισε την ημερομηνία της εκτόξευσης. Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο, ενημέρωσε και άλλες υπηρεσίες, όπως τον διεθνή οργανισμό πολιτικής αεροπορίας (ICAO) για την εκτόξευση προκειμένου να ενημερωθούν οι αεροπορικές εταιρίες.

Υπάρχουν εικασίες από μέρους νοτιοκορεάτικων ΜΜΕ ότι η εκτόξευση θα γίνει περί την 15η Απριλίου, την ημέρα των γενεθλίων του Κιμ Ιλ-σουνγκ. Σύμφωνα με αναλυτές, λίγες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα σε μια εκτόξευση δορυφόρου και μια δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου. «Η πυραυλική δοκιμή απαιτεί επιπλέον τεχνολογία διότι ο πύραυλος πρέπει να ξαναμπεί στην ατμόσφαιρα», εξήγησε αναλυτής στρατιωτικών θεμάτων στη Σεούλ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. 

Ο Ταεποντόνγκ-2 είναι σχεδιασμένος ώστε να μεταφέρει συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές σε μεγάλη απόσταση ακόμη και ως την Αλάσκα των ΗΠΑ, αλλά δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ επιτυχώς. Η Βόρεια Κορέα είχε προκαλέσει σοκ στην περιοχή όταν εκτόξευσε έναν Ταεποντόνγκ-1 πάνω από την Ιαπωνία το 1998, υποστηρίζοντας, και τότε, ότι εκτόξευσε δορυφόρο. 

Η ενδεχόμενη εκτόξευση θα αποτελεί παραβίαση της απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ που απαγορεύει στην Πιονγκγιάνγκ να προβαίνει σε πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου