Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Santino: “Ένας χιμπαντζής με σχέδιο”


Ο χιμπαντζής Santino που ζει σε ζωολογικό κήπο της Σουηδίας, παρουσιάζει μία συμπεριφορά που κάνει τους επιστήμονες να αμφισβητούν ότι η ικανότητα σχεδιασμού του μέλλοντος, είναι ιδιότητα μόνο των ανθρώπων. 


Ο αρσενικός χιμπαντζής Santino, ο οποίος γεννήθηκε το 1978 και από τότε ζει στο ζωολογικό κήπο, έχει τη συνήθεια να ρίχνει πέτρες στους επισκέπτες που έρχονται να τον δουν. Σύμφωνα με τους φύλακες το ότι είναι το μοναδικό αρσενικό στον ζωολογικό κήπο, έχει αυξήσει την κυριαρχική του συμπεριφορά, πράγμα που εξηγεί την επιθετική του διάθεση. 

Αυτό που δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν οι φύλακες ήταν η ποσότητα των πετρών που ο Santino ρίχνει εναντίον των επισκεπτών. Μερικές φορές, όπως ανέφεραν οι φύλακες μπορούσε να ρίξει ακόμη και δέκα πέτρες στη σειρά. Οι υπεύθυνοι λοιπόν άρχισαν να αναρωτιούνται, πού βρίσκει τα πολεμοφόδια. 

Το αίνιγμα λύθηκε όταν επισκέφθηκαν το «νησί» που μένει ο Santino, καθώς εκεί βρέθηκαν κρυψώνες με πολλές πέτρες στοιβαγμένες. Τα φύκια που βρέθηκαν πάνω στις πέτρες δείχνουν ότι τις μάζευε από το βυθό της λίμνης, η οποία εκτείνεται γύρω από το νησάκι του. 

Μία φύλακας αποφάσισε να παρατηρήσει τον Santino και ανακάλυψε ότι ο χιμπαντζής συνέλλεγε συστηματικά πέτρες και τις τοποθετούσε σε κρυψώνες. Την επόμενη χρονιά ο Santino βελτιώθηκε προσθέτοντας και κομμάτια από τσιμέντο, τα οποία έσπαγε από μεγάλους τσιμεντένιους βράχους. 

Ο Σουηδός επιστήμονας Ματίας Όσβαθ, που έχει ερευνήσει τη συμπεριφορά του Santino κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ο άνθρωπος δεν είναι το μόνο είδος, το οποίο έχει την ικανότητα να προσχεδιάζει τις κινήσεις του. Αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Απαιτεί πολύ πολυπλοκότερη σκέψη από αυτή που θεωρούμε ότι έχουν τα ζώα. 

Για παράδειγμα υπάρχουν ζώα που συλλέγουν πέτρες για να σπάσουν το κέλυφος κάποιου καρπού. Όμως αυτή είναι απλή συμπεριφορά καθώς συνδυάζουν δύο πράγματα που βρίσκονται μπροστά τους εκείνη τη στιγμή. 

Η περίπτωση του Santino όμως είναι πολύ διαφορετική, γιατί αποδεικνύει ότι ενώ βρίσκεται σε μία κατάσταση (βρίσκεται στο νησί) προβλέπει μία άλλη κατάσταση («θα έρθουν οι επισκέπτες») και δημιουργεί σχέδιο αντιμετώπισής τους (πέταγμα πετρών). Αρχίζει λοιπόν να οργανώνεται τώρα για κάτι που θα συμβεί στο μέλλον. 

«Αυτές οι παρατηρήσεις μας δείχνουν με πειστικό τρόπο ότι μπορούν να σκέφτονται το μέλλον με έναν πολύπλοκο τρόπο» δήλωσε ο Όσβαθ. «Όταν οι χιμπατζήδες πηγαίνουν σε πόλεμο, πιθανόν να το προσχεδιάζουν. Υπόθεση μου είναι ότι μάλλον προσχεδιάζουν πολλά πράγματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινή τους συμπεριφορά» συμπληρώνει. 

Η συμπεριφορά του Santino «υποδεικνύει ότι οι χιμπαντζήδες έχουν αναπτύξει συνείδηση, που μοιάζει με αυτή των ανθρώπων, σε ό,τι έχει να κάνει με την φανταστική προσομοίωση μελλοντικών γεγονότων». «Πιθανότατα έχουν έναν εσωτερικό κόσμο, όπως εμείς και έχουν την ικανότητα να ανακαλούν αναμνήσεις ή να σκέφτονται μελλοντικές καταστάσεις» σημειώνει ο ερευνητής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου