Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Αιμορραγεί η Νιγηρία στο Δέλτα του Νίγηρα..


Τουλάχιστον 1.000 ανθρώπινες απώλειες και ζημιές ύψους 20,7 δισεκατομμυρίων υπέστη το 2008 η Νιγηρία εξαιτίας των ταραχών στην περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος αρμόδιας επιτροπής. 

Ο Λεντούμ Μίτι, πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής για το Δέλτα του Νίγηρα που αναφέρεται στον πρόεδρο της Νιγηρίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αριθμοί αυτοί καλύπτουν τα πρώτα τρία τρίμηνα της περασμένης χρονιάς και περιέχονται σε αναφορά που υπέβαλε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. 
«Οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις απέβησαν σε διακοπές λειτουργίας και διαρροές πετρελαίου με συνεπακόλουθες απώλειες εσόδων που εκτιμάται ότι έφθασαν περίπου τα 20,7 δις δολάρια», είπε. 
«Υπάρχουν όμως κόστη που δεν υπολογίζονται, αυτά της ανθρώπινης δυστυχίας. Περίπου 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς κι άλλοι 300 απήχθησαν ως όμηροι», είπε. 

Ο Μίτι είναι δικηγόρος και πρόεδρος του Κινήματος για την Επιβίωση του Λαού των Ογκόνι (MOSOP), μιας οργάνωσης που μάχεται ενάντια στην καταστροφή...
... της γης της φυλής Ογκόνι από την εξόρυξη πετρελαίου και την εκμετάλλευση που υφίσταται από τις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες. Διαδέχθηκε τον Κεν Σάρο-Ουίουα, διάσημο συγγραφέα και οικολόγο, ο οποίος είχε εκτελεστεί το Νοέμβριο του 1995 μαζί με οκτώ συναδέλφους του μετά την αμφιλεγόμενη καταδίκη τους για τις δολοφονίες τεσσάρων φυλάρχων των Ογκόνι. 

Ο Μίτι είπε ότι τα ευρήματα της έκθεσης καταδεικνύουν πως η συνεχιζόμενη κρίση στο Δέλτα μπορεί «εύκολα να κλιμακωθεί». 

Πριν μια εβδομάδα, η μεγαλύτερη ένοπλη οργάνωση που δρα στο Δέλτα, το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα (MEND) απέρριψε την περασμένη εβδομάδα, ως «μη ρεαλιστική», την πρόταση του προέδρου Αμάρου Γιαρ' Αντούα να αρχίσει μια ειρηνευτική διαδικασία και κατηγόρησαν το στρατό ότι επιδιώκει την έναρξη γενικευμένου πολέμου στην περιοχή. 

Το MEND έκανε σαφές ότι θα συμφωνούσε σε μια ειρηνευτική διαδικασία μόνο εάν έχουν σε αυτή ενεργό ρόλο ο ΟΗΕ και «σεβαστοί διεθνείς μεσολαβητές». 

Το Κίνημα ανέφερε ότι «η προσφορά [του Προέδρου] για αμνηστία με αντάλλαγμα την παράδοση των όπλων δεν είναι ρεαλιστική». 
Ο Γιαρ' Αντούα ανακοίνωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του επεξεργάζεται τους όρους για την προσφορά αμνηστίας σε όσους θέλουν να «εγκαταλείψουν» τον ένοπλο αγώνα. 

Τα τελευταία τρία χρόνια στην περιοχή σημειώνεται έξαρση των επεισοδίων βίας, κυρίως επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων πετρελαϊκών εταιριών και απαγωγές ξένων εργαζομένων.•Η εξέγερση έχει μειώσει δραστικά την πετρελαϊκή παραγωγή της Νιγηρίας, που σήμερα βρίσκεται περίπου στα 1,78 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από 2,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2006, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου