Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Επιχείρηση απελευθέρωσης Αμερικανού από Σομαλούς πειρατές

Επιχείρηση απελευθέρωσης Αμερικανού καπετάνιου, βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτά της Σομαλίας, ενώ τραγικό τέλος για τον ιδιοκτήτη γαλλικού γιώτ είχε η επιτυχής επιχείρηση του γαλλικού στρατού, κατά την οποία απελευθερώθηκαν τέσσερις όμηροι, Σομαλών πειρατών. 


Οι Σομαλοί πειρατές κρατούν όμηρο σε σωσίβια λέμβο τον Αμερικανό πλοίαρχο του φορτηγού Maersk Alabama, Richard Phillips, ζητώντας για την απελευθέρωσή του λύτρα ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Στην υπόθεση απελευθέρωσης εμπλέκεται και το FBI ενώ δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ το USS Halyburton καθώς και το USS Bainbridge έχουν σπεύσει στην περιοχή. Τρίτο πολεμικό σκάφος το USS Boxer – το οποίο φέρει και ιατρικό εξοπλισμό – αναμένεται να φτάσει στην περιοχή μέχρι το βράδυ. 

Τη σωστική λέμβο, στην οποία βρίσκεται ο καπετάνιος με τέσσερις ένοπλους πειρατές, έγινε προσπάθεια να προσεγγίσει το γερμανικό πλοίο Hansa Stavanger το οποίο βρίσκεται στα χέρια των πειρατών από τις 4 Απριλίου. Το κατειλημμένο φορτηγό δεν κατάφερε ωστόσο να προσεγγίσει τη λέμβο για να τους παραλάβει και επέστρεψε πίσω στο λιμάνι, όπως αναφέρει το CNN. Αυτή ήταν η τελευταία σημαντική εξέλιξη της κατάστασης ομηρίας.

Ρεπορτάζ του CNN για τις κινήσεις των πειρατών 

Το πλοίο του Φίλιπς, βρισκόταν σε ρότα προς την Μομπάσα της Κένυα με στόχο να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια, όταν κατελήφθη από πειρατές την Τετάρτη. Είναι η πρώτη φορά που αμερικανικό σκάφος γίνεται στόχος πειρατών. Το πλήρωμα αποτελείτο από 21 αμερικανούς ναυτικούς – μαζί με τον πλοίαρχο. Τελικά, το πλήρωμα κατάφερε να ξαναπάρει τον έλεγχο του πλοίου, το οποίο αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του μέχρι το βράδυ. Ωστόσο ο καπετάνιος, ο οποίος έπεσε στη θάλασσα για να αποδράσει, συνελήφθη από τους πειρατές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου