Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Σαμόα: Στους 148 οι νεκροί από το τσουνάμι


Τον θάνατο τουλάχιστον 148 ανθρώπων προκάλεσε το τσουνάμι στο αρχιπέλαγος των νήσων Σαμόα στο Νότιο Ειρηνικό, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Στη Δυτική Σαμόα οι νεκροί είναι 110, στην Αμερικανική Σαμόα 31 και στα νησιά Τόνγκα επτά.

Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι, η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο είναι αυτή της Δυτικής Σαμόα. Οι αρχές πιστεύουν πως ο αριθμός των 110 νεκρών θα ξεπεραστεί κατά πολύ.

Στο μεταξύ, στο Πάγκο-Πάγκο πρωτεύουσα της Αμερικανικής Σαμόα η κατάσταση είναι τραγική. Η πόλη αυτή των 65.000 κατοίκων έχει σχεδόν ισοπεδωθεί. Τα περισσότερα καταστήματα και γραφεία έχουν λεηλατηθεί, ανακοίνωσε η Μπέτι Αχσον εκπρόσωπος του υπουργείο Ασφαλείας.

«Οι λεηλασίες είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι αστυνομικοί που μπορούν να περιπολούν στις περιοχές αυτές, γιατί προτεραιότητα έχει η παροχή βοήθειας προς τους πληγέντες», τόνισε η ίδια.

Σύφωνα με δημοσιογράφους, το 90% των καταστημάτων στο Πάγκο-Πάγκο έχει καταστραφεί και οι λεηλασίες συνεχίζονται από συμμορίες που κλέβουν οινοπνευματώδη ποτά, τσιγάρα και τρόφιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου