Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Νέα θεραπεία για το AIDS με καταστροφή του DNA


Μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση του AIDS, η οποία περιλαμβάνει εσκεμμένη καταστροφή του DNA, ξεκινά να εφαρμόζει σε ανθρώπους η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Sangamo BioSciences αναζητώντας τη θεραπεία της ασθένειας. 

Η νέα αυτή θεραπευτική προσέγγιση βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα σύμφωνα με την οποία άνθρωποι με συγκεκριμένη μετάλλαξη του γονιδίου CCR5 έχουν τη δυνατότητα αντίστασης στη μόλυνση με το θανατηφόρο και ανίατο μέχρι στιγμής ιό. Το γονίδιο ελέγχει έναν υποδοχέα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο ιός που προκαλεί το AIDS χρησιμοποιεί τον υποδοχέα του γονιδίου προκειμένου να ενσωματωθεί στα κύτταρα που μολύνει. 

Η Sangamo έχει δημιουργήσει το φάρμακο με την κωδική ονομασία SB-728-T, το οποίο έχει την ιδιότητα να εμποδίζει το CCR5. Πρόκειται στην ουσία για μια νουκλεάση µε δομή δακτύλων ψευδαργύρου η οποία έχει την ικανότητα να ανοίγει τα μόρια. Στη νέα θεραπευτική προσέγγιση οι επιστήμονες της εταιρείας σκοπεύουν να αφαιρέσουν από τους ασθενείς με AIDS κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται CD4 T-λεμφοκύτταρα, να τους χορηγήσουν το φάρμακο και να τα επανατοποθετήσουν στο σώμα των ασθενών. Ελπίζουν ότι με αυτή τη διαδικασία τα εν λόγω κύτταρα που έχουν καταστραφεί από το AIDS θα αναπτυχθούν και θα πολλαπλασιαστούν προσφέροντας ουσιαστικά στον ασθενή ένα ανοσοποιητικό σύστημα που θα ανθίσταται στον ιό HIV ο οποίος προκαλεί το AIDS. 

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τα T-λεμφοκύτταρα του ασθενούς να είναι μονίμως ανθεκτικά στη μόλυνση από συγκεκριμένα στελέχη του HIV και βέβαια είμαστε ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε την κλινική φάση των δοκιμών αυτής της νέας θεραπείας» δηλώνει ο δόκτωρ Καρλ Τζουν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ο οποίος θα βοηθήσει τους ασθενείς. Σε αυτή τη φάση των δοκιμών θα χρησιμοποιηθούν ως εθελοντές μόνο δώδεκα ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV και η κατάστασή τους είναι σε προχωρημένο στάδιο. 

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ανάλογη είναι η πορεία ερευνών που γίνονται και στη Γερμανία, με την ίδια επιστημονική θεραπευτική προσέγγιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου