Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Τεράστιο βήμα για την θεραπεία του AIDS


Πλήρως θεραπευμένος από τον ιό του Aids, είναι 42χρονος, ο οποίος ήταν φορέας του ιού για 10 χρόνια, μετά από χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μυελού των οστών στην οποία υπεβλήθη πριν δύο χρόνια. Μέχρι τώρα έχει παραμείνει απόλυτα υγιής. Πρόκειται για μία ριζοσπαστική εξέλιξη στον τομέα της θεραπείας από τη νόσο του αιώνα – το Aids. 


Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η υπόθεση αυτή δίνει νέα ώθηση στην ανάπτυξη μιας γονιδιακής θεραπείας για το ΑΙDS, η οποία θα μπορούσε τελικά να αντικαταστήσει τα ακριβά και τοξικά αντιρετροϊκά φάρμακα. Αντί να παίρνουν φάρμακα σε όλη τους τη ζωή, οι φορείς του ΗΙV θα μπορούσαν να υποβληθούν μία φορά στη θεραπεία αυτή και να απαλλαγούν, τουλάχιστον προσωρινά, από τον ιό. 

Ο 42χρονος Αμερικανός ήταν φορέας του ΗΙV επί μία δεκαετία. Ζει στο Βερολίνο και επί τέσσερα χρόνια του χορηγούνταν αντιρετροϊκά φάρμακα που επιτρέπουν να ελέγχεται η νόσος, όμως παρουσίασε λευχαιμία. 

Αφότου υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού, πριν από δύο χρόνια, δεν έχει πάρει αντιρετροϊκά φάρμακα και δεν έχουν επανεμφανιστεί ούτε το ΑΙDS ούτε η λευχαιμία. Θεωρείται ότι έχει ήδη παραμείνει απαλλαγμένος από τον ΗΙV για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από οποιονδήποτε άλλον είχε υποβληθεί προηγουμένως σε θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα. Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά στην επιθεώρηση «Τhe Νew Εngland Journal of Μedicine». 

«Η υπόθεση υπογραμμίζει τη σημασία των γονιδιακών θεραπειών» κατά του ΑΙDS και «ανοίγει τον δρόμο για νεωτεριστικές προσεγγίσεις που προσφέρουν μακροχρόνιο έλεγχο του ιού με περιορισμένη τοξικότητα στα πρόσωπα», τονίζεται στο κύριο άρθρο της επιθεώρησης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου