Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Σομαλία: “Θέμα ημερών” η απελευθέρωση του ουκρανικού πλοίου από τους πειρατές


Θέμα ημερών φέρεται να είναι σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η απελευθέρωση του ουκρανικού πλοίου MV Faina από Σομαλούς πειρατές. Η υπόθεση είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις καθώς το πλοίο κουβαλά 33 τανκ της σοβιετικής περιόδου και άλλα όπλα. Μυστήριο παραμένει ακόμη ο προορισμός των όπλων. Τρία εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ίδια πηγή φέρεται να είναι το ύψος των λύτρων. 

Το MV Faina είναι μία από τις σημαντικότερες «λείες» των Σομαλών πειρατών, οι οποίοι κρατούν πάνω από 10 ακόμη πλοία και κυριεύτηκε από τους πειρατές το Σεπτέμβρη μαζί με το 20μελές πλήρωμά του. 

«Οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες βρίσκονται στην τελική τους φάση. Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε σε λύτρα ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να απελευθερώσουμε το πλοίο, μάλλον έπειτα από λίγες μέρες» δήλωσε ο πειρατής –που συμμετέχει στην κατάληψη του πλοίου- Άντεν Γκέλε, στο Reuters. 

Όσον αφορά τον μυστηριώδη προορισμό των όπλων, από την κενυατική πλευρά έχει ανακοινωθεί ότι αγοράστηκαν για το στρατό της χώρας, αλλά διπλωμάτες αναφέρουν ότι τα όπλα είχαν προορισμό το βόρειο Σουδάν. 

Σ.σ.: στη φώτο εικονίζεται το πλήρωμα του σκάφους, κατά τη διάρκεια ελέγχου από το ναυτικό των ΗΠΑ, για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου