Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009

Το Τσέρνομπιλ "σκοτώνει" ακόμα..


Δύο δεκαετίες μετά την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ, η ακτινοβολία που τότε διέρρευσε στο περιβάλλον, συνεχίζει να προκαλεί μείωση στον αριθμό των εντόμων, αραχνών και άλλων έμβιων οργανισμών στην γύρω περιοχή, όπως διαπίστωσε μια νέα επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με το BBC. 

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο βιολογικό περιοδικό Biology Letters, της Βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας, έγινε από τον καθηγητή Τίμοθι Μουσό του πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα των ΗΠΑ και τον δρα Άντερς Μόλερ του πανεπιστημίου Paris-Sud. 
Είχε προηγηθεί έρευνα των ίδιων επιστημόνων, που είχε διαπιστώσει ότι στην περιοχή πέριξ του Τσέρνομπιλ παρατηρείται μείωση...
... του αριθμού των πουλιών μέχρι σήμερα. 
Η νέα μελέτη διαπίστωσε ισχυρές ενδείξεις για μείωση, λόγω της μόλυνσης από την ακτινοβολία, στον αριθμό των μελισσών, πεταλούδων, ακριδών, αραχνών κ.α. 

Η έρευνα, που διαρκεί εδώ και μια δεκαετία, επικεντρώθηκε στη ζώνη ασφαλείας που εκκενώθηκε μετά την έκρηξη και μέχρι σήμερα ουσιαστικά παραμένει ακατατοίκητη από ανθρώπους. 
Ορισμένοι άλλοι ερευνητές έχουν πάντως αντίθετη άποψη, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη ανθρωπίνων δραστηριοτήτων έχει ωφελήσει τους άλλους έμβιους οργανισμούς, που έχουν σταδιακά πολλαπλασιαστεί!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου