Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Ανακυκλωμένο νερό από ούρα πίνουν οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού!

Μία ιδιαίτερη πρόποση έκαναν οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) καθώς από σήμερα και για πρώτη φορά μπορούν να πίνουν ανακυκλωμένο νερό από τα ίδια τους τα ούρα.
"Η αποστολή ελέγχου της ΝΑSΑ έδωσε το πράσινο φως στην ομάδα των αστροναυτών να πίνουν νερό το οποίο έχει καθαριστεί από το νέο σύστημα ανακύκλωσης του Σταθμού", ανέφερε η ανακοίνωση της ΝΑSΑ σήμερα.

Τα ούρα ανακυκλώνονται από ένα μηχάνημα το οποίο κοστίζει 250 εκατομμύρια δολάρια, ονομάζεται "Σύστημα Περισυλλογής Νερού" και έχει ήδη επισκευαστεί και επανεγκατασταθεί.
Τον προηγούμενο Νοέμβριο είκοσι λίτρα ούρων είχαν ανακυκλωθεί στον ISS και έπειτα είχαν αποσταλεί στα κεντρικά της NASA για έλεγχο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το νερό ήταν πόσιμο και δεν δημιουργούσε πρόβλημα στην υγεία.

Ο Ρώσος κυβερνήτης Γκενάντι Πάντακα και οι άλλοι δύο αστροναύτες -ο Αμερικανός Μάικ Μπάρατ και ο Ιάπωνας Κοίτσι Γουακάτα- γιόρτασαν την έγκριση που δόθηκε από την NASA, πίνοντας όχι σαμπάνια αλλά καθαρό ανακυκλωμένο νερό.
Η ανακύκλωση του νερού είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς διπλασιάζει τα αποθέματα νερού του Σταθμού, παράγοντας 6,8 τόνους πόσιμου νερού κάθε χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου