Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Βραζιλία: έφθασε στη πόλη Ρεσίφε το πλοίο που μετέφερε φορτίο με συντρίμμια από το Airbus της Air France!


Πλοίο που μεταφέρει πάνω από 130 κομμάτια του αεροσκάφους της Air France που συνετρίβη στον Ατλαντικό την 1η Ιουνίου αφίχθη χθες Παρασκευή στην πόλη Ρεσίφε της βορειοανατολικής Βραζιλίας, μετέδωσαν εγχώρια ΜΜΕ.

Ανάμεσα στα συντρίμμια που μετέφερε το σκάφος Caboclo του Βραζιλιάνικου πολεμικού ναυτικού ήταν ένα μπλε κάθισμα, τμήματα της ατράκτου, μάσκες οξυγόνου και ρούχα που ανήκαν σε ορισμένους από τους 228 επιβαίνοντες, μετέδωσε το Βραζιλιάνικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Estado.

Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φορτίο με συντρίμμια από το επιβατικό αεροσκάφος της Αίρ Φρανς --το οποίο κατέπεσε στα ανοικτά της βορειοανατολικής Βραζιλίας ενώ εκτελούσε πτήση από το Ρίου ντε Ζανέιρου με προορισμό το Παρίσι-- που μεταφέρεται στη Ρεσίφε.

Κανένα από τα συντρίμμια αυτά δεν έχει εμφανή σημάδια από φωτιά. Το φορτίο παραδόθηκε στην BEA, τη Βραζιλιάνικη υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, που έχει τεθεί επικεφαλής των ερευνών για το δυστύχημα.

Ομάδες έρευνας συνεχίζουν τις προσπάθειες για να ανασύρουν τα δύο "μαύρα κουτιά" του αεροπλάνου, επιχειρώντας υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες στη θάλασσα, σε μια περιοχή με μέγιστο βάθος 4.600 μέτρων. Το σήμα που εκπέμπουν αυτόματα τα μαύρα κουτιά για τον εντοπισμό τους μπορεί να ληφθεί σε ακτίνα μόλις δύο χιλιομέτρων και είναι εγγυημένο ότι εκπέμπεται για μόλις 30 ημέρες.

Αυτό σημαίνει πως τα πλοία, τα βαθυσκάφη και τα αεροπλάνα που "χτενίζουν" μια περιοχή περίπου 17.000 χλμ.2 έχουν στην διάθεσή τους μόλις δύο εβδομάδες πριν οι πιθανότητες να βρουν τα μαύρα κουτιά εκμηδενιστούν.

Τα μαύρα κουτιά --μια συσκευή καταγραφής των συνδιαλέξεων στο πιλοτήριο και μια συσκευή καταγραφής των δεδομένων πτήσης-- θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στις προσπάθειες να εξακριβωθεί ο λόγος που το Airbus A330-200 συνετρίβη.

Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί από τα νερά του Ατλαντικού 50 σοροί επιβατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου