Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Βιβλική καταστροφή από δεκάδες πυρκαγιές!



Πύρινος όλεθρος για τέταρτη ημέρα: Σε ύφεση το μέτωπο στη Διώνη προς το Πικέρμι, διάσπαρτα μέτωπα στη Νέα Μάκρη, εκτός κινδύνου ο οικισμός του Πόρτο Γερμενού- μαίνεται η φωτιά στο βουνό.

Συνολικά, έχουν ξεσπάσει 67 πυρκαγιές από τις 6 το πρωί της Κυριακής έως τις 6 το πρωί σήμερα.

Αναλυτικά:

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, αλλά με συνεχώς μειούμενη ένταση, ενώ αντίστοιχα αυξάνεται το τμήμα της περιμέτρου της πυρκαγιάς που ελέγχεται από τις δυνάμεις κατάσβεσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής. Οι περιοχές που παρουσίασαν τα περισσότερα προβλήματα ήταν στην Καλλιτεχνούπολη και στη Διώνη προς Πικέρμι.

Το μεγάλο μέτωπο της βορειοανατολικής Αττικής αφού κατέκαψε 150.000 στρέμματα δάσους, το μεσημέρι είχε περιοριστεί στο ύψος του Πικερμίου, 2 χλμ από τη λ. Μαραθώνος. Στην περιοχή εγκλωβίστηκε από τις φλόγες και καταστράφηκε ένα πυροσβεστικό όχημα του δήμου Πικερμίου.

Νωρίτερα, το μέτωπο της πυρκαγιάς από το Νταού Πεντέλης, κατευθυνόμενο προς τα νότια, απείλησε την Καλλιτεχνούπολη -την καταστροφή της οποίας απέτρεψαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις- και στη συνέχεια κατέβηκε στον οικισμό Βιώνη του Πικερμίου κατακαίγοντας μεγάλες δασικές και αγροτολιβαδικές εκτάσεις.

Επίσης, αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Ανατολή της Νέας Μάκρης, θέτοντας σε κίνδυνο τη Μονή Εφραίμ, η οποία εκκενώθηκε και τελικά σώθηκε, ενώ κατακάηκε μεγάλη έκταση πευκοδάσους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την περιοχή του Κιθαιρώνα, καθώς οι άνεμοι οδήγησαν το μέτωπο προς την περιοχή Πόρτο Γερμενού. Λόγω των ισχυρών ανέμων, τα αεροσκάφη παρέμειναν αρχικά στο έδαφος και επιχείρησαν μόνο ελικόπτερα. Πλέον, στην κατάσβεση μετέχουν 7 ελικόπτερα, 2 αεροσκάφη, 25 οχήματα με 75 πυροσβέστες, 50 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 60 υλοτόμοι.

Οι αστυνομικές δυνάμεις ξεκίνησαν στις 11 το πρωί τη διαδικασία εκκένωσης του Πόρτο Γερμενού, η οποία ολοκληρώθηκε στη 1.30 μμ. Οι κάτοικοι προωθήθηκαν στα Βίλια. Η φωτιά πέρασε από τον οικισμό Προσήλι και δόθηκε μάχη για να ανακοπεί.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές σε Αετό και Μετόχι, στην Κάρυστο, όπου επιχειρούν 11 οχήματα με 32 πυροσβέστες, 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 4 αεροσκάφη. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που είχαν προσέλθει από Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα, όπως δήλωσαν κάτοικοι του χωριού, δεν συνέβαλαν ιδιαίτερα στην πυρόσβεση, λόγω του ότι δεν ήξεραν τα τοπωνύμια και τη χαρτογράφηση της περιοχής.

Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε αυτή τη φορά στο χωριό Κοιλιωμένος Ζακύνθου. Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Για την κατάσβεσή της έχουν σπεύσει στο σημείο 5 οχήματα με 15 άντρες και πεζοπόρο τμήμα της πυροσβεστικής. Δύσκολη, εξάλλου, παραμένει η κατάσταση στη βόρεια Ζάκυνθο, καθώς εξακολουθούν για πέμπτη συνεχή μέρα να καίγονται τα δάση της περιοχής, χωρίς ευτυχώς να απειλούνται σπίτια.

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Παναγίτσα του Δήμου Λεβιδίου.

Μηχανική βλάβη υπέστη πυροσβεστικό αεροσκάφος κατά τη διάρκεια υδροληψίας, στην περιοχή του Σχοινιά.

Video ρεπορταζ του CNN:




http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&aid=314177&cid=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου