Τρίτη, 4 Αυγούστου 2009

Μέτρα κατά της νέας γρίπης στις φυλακές


Μέτρα για τη θωράκιση των κρατουμένων και του προσωπικού των φυλακών έναντι της νέας γρίπης ανακοίνωσεο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Δένδιας.

Τα μέτρα και οι σχετικές οδηγίες προς τους διευθυντές των 33 σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας αποφασίστηκαν μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με ειδική επιτροπή που συστάθηκε πριν από ένα μήνα.

Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στους διευθυντές το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση ενδεχομένων κρουσμάτων. Εκτός από τα γενικά μέτρα πρόληψης-υγιεινής στο προσωπικό και στους κρατούμενους (όπως περιορισμός των χειραψιών, συστηματικός καθαρισμός επιφανειών και άλλα, το υπουργείο προχωρεί σε μέτρα με στόχο τον περιορισμό της εισαγωγής και της διασποράς του ιού στις φυλακές:

Συγκεκριμένα......

- Θα υπάρχει διαλογή και περιορισμός των επισκεπτών με βάση ιστορικό πρόσφατης ή συνεχιζόμενης γριπώδους συνδρομής. 

- Θα εντοπίζονται συστηματικά κρατούμενοι που έχουν παρουσιάσει κρούσμα γρίπης και θα απομονώνονται σε ατομικά κελιά ή θα ομαδοποιούνται 

- Το προσωπικό των φυλακών θα χρησιμοποιεί ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό (γάντια, χειρουργικές μάσκες) για να προσεγγίζει τους ασθενείς κρατούμενους. 

- Σε περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα σε σωφρονιστικό υπάλληλο τότε προβλέπεται να παραμένει στο σπίτι για επτά ημέρες. 

- Εξασφαλίζεται επαρκής χώρος στο νοσοκομείο κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού για την αντιμετώπιση νοσηλείας κρατουμένων που ενδέχεται να νοσήσουν. 

- Θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό τόσο για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους όσο και για τους κρατούμενους αλλά και για τους επισκέπτες τους.

Υπεύθυνοι για την πρακτική εφαρμογή των συγκεκριμένων οδηγιών ορίζονται οι διευθυντές των φυλακών οι οποίοι: 

-Πρώτον, θα ορίσουν συγκεκριμένους υπαλλήλους, ενώ θα ενημερώνουν παράλληλα το υπουργείο Δικαιοσύνης για την υλοποίηση των οδηγιών. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα εποπτεύουν επίσης την κατά γράμμα εφαρμογή των οδηγιών.

-Δεύτερον, θα μεριμνήσουν για τη διαμόρφωση κατάλληλων χώρων στις φυλακές για την παραμονή των κρατουμένων που ενδέχεται να νοσήσουν.

-Τρίτον, μεριμνούν για την προμήθεια υλικών στις φυλακές, καθώς και για την ενημέρωση του προσωπικού και των κρατουμένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά του ιού προς αποφυγή πανικού και 

-Τέταρτον, θα φροντίζουν για την άμεση μεταφορά ασθενών που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα ή επιπλοκές, αφού προηγουμένως έχουν ενημερώσει το υπουργείο και το νοσοκομείο που θα υποδεχθεί το κρούσμα της γρίπης ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την πανδημία πρωτοφανή πρόκληση για το σωφρονιστικό σύστημα, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχουν εφεδρείες που θα επιτρέψουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν θέματα ασφαλείας, αλλά και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων, δήλωσε ότι θα πει ψέματα αν πει ότι έχει απαντήσεις και ότι υπάρχουν έτοιμες λύσεις για όλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου