Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Κάπνισμα, πίεση και χοληστερίνη μειώνουν κατά 10 χρόνια το προσδόκιμο ζωής


Οι μεσήλικες καπνιστές, που έχουν υψηλή πίεση και αυξημένη χοληστερίνη, κινδυνεύουν να ζήσουν δέκα χρόνια λιγότερο σε σχέση με αυτούς που ζουν πιο υγιεινά, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Στη μελέτη, οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έλαβαν υπόψη τους πάνω από 19.000 δημόσιους υπαλλήλους ηλικίας 40 - 69 ετών για μια περίοδο 38 ετών. Συμπέραναν ότι όσοι έχουν «τρία στα τρία» (κάπνισμα-πίεση-χοληστερίνη) και ηλικία 50 ετών, απειλούνται, κατά μέσο όρο, με συντομότερη ζωή κατά δέκα χρόνια, δηλαδή κινδυνεύουν να πεθάνουν στα 74 τους χρόνια.

Όταν οι ερευνητές διεύρυναν την μελέτη τους για να συμπεριλάβει και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και το στρες, διαπίστωσαν μια ακόμα μεγαλύτερη ψαλίδα 15 ετών προσδοκώμενης ζωής.

«Αν κάποιος σταματήσει το κάπνισμα και πάρει μέτρα μείωσης της πίεσης, της χοληστερίνης και του βάρους του, αυτό θα μεταφραστεί σε αυξημένο προσδόκιμο ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Ρόμπερτ Κλαρκ. Αν και η έρευνα αφορούσε μόνο άνδρες, ανάλογα αποτελέσματα εκτιμάται ότι ισχύουν και για τις γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου