Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Μπαράκ Ομπάμα: «Είναι δική μου η ευθύνη»




Aλλαγές στο σύστημα ασφαλείας ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναλαμβάνοντας την τελική ευθύνη για τα λάθη που επέτρεψαν την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε αμερικανικό αεροσκάφος την ημέρα των Χριστουγέννων.

Σε διάγγελμά του, επισήμανε ότι ο κατάλογος με τους υπόπτους για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις θα διευρυνθεί και ο έλεγχος των επιβατών στα αεροδρόμια θα γίνει αυστηρότερος, ενώ προανήγγειλε αναθεώρηση των κανόνων για της έκδοση βίζας.

«Δεν ενδιαφέρομαι να ρίξω το φταίξιμο σε κάποιον, αλλά να μάθω και να διορθώσω αυτά τα λάθη για να είμαστε περισσότερο ασφαλείς», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα από το Λευκό Οίκο προσθέτοντας: «Όταν το σύστημα αποτυγχάνει, είναι δική μου ευθύνη».

Όπως είπε, τα λάθη που έγιναν οφείλονταν σε «συστημική αποτυχία», κάτι που υποδηλώνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σχεδιάζει αλλαγή στην ηγεσία των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο Ομπάμα είχε νωρίτερα πάρει στα χέρια του λεπτομερή έκθεση για τα λάθη που διαπιστώθηκαν από τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας πριν από την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η πτέρυγα της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.

«Δεν επρόκειτο για αποτυχία στην συλλογή και μετάδοση πληροφοριών, αλλά για αποτυχία στη σύνδεση και κατανόηση των πληροφοριών που ήδη είχαμε», όπως είπε ο Ομπάμα.

Ο Νιγηριανός επίδοξος βομβιστής Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ βρισκόταν...
... σε κατάλογο της αμερικανικής αντικατασκοπείας στο οποίον περιλαμβάνονται 550.000 άτομα που είναι ύποπτα για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία. Ωστόσο το όνομά του δεν προστέθηκε ποτέ σε κατάλογο με άτομα που δεν επιτρέπεται να επιβιβαστούν σε πτήσεις προς τις ΗΠΑ.

Σε ανακοινώσεις της μετά το διάγγελμα Ομπάμα, η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθούν 300 νέοι, προηγμένοι ανιχνευτές σώματος στα αμερικανικά αεροδρόμια, ενώ και τα ξένα αεροδρόμια θα παροτρυνθούν να ενισχύσουν τα συστήματα ασφαλείας τους. Προανήγγειλε επίσης επίσκεψή της στην Ισπανία για την προώθηση αυτών των μέτρων.

Ο κατηγορούμενος θα παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Ντιτρόιτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου