Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Στον αέρα η κατάργηση της Αμερικάνικης βίζας...



Ορατός είναι ο κίνδυνος να μην καταργηθεί τελικά η βίζα για τους Έλληνες που θέλουν να επισκεφθούν την Αμερική.


Αυτό φαίνεται να σκέφτονται οι αμερικανοί μετά την αποτυχημένη απόπειρα εναντίον του αεροπλάνου της Delta ανήμερα των Χριστουγέννων αλλά και τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες επικρατούν μεν δεύτερες σκέψεις στην Ουάσιγκτον, αλλά θεωρείται υπερβολικός ο ισχυρισμός του Αμερικανού πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ ότι η βίζα θα καταργηθεί στο τέλος του χρόνου.

Η Ελλάδα έχασε τη μοναδική ευκαιρία τον Νοέμβριο να υπογράψει την κατάργηση της βίζας, όταν οι Αμερικανοί θεώρησαν «εκβιασμό» το ελληνικό αίτημα να προσκληθεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει σε ειδική τελετή στον Λευκό Οίκο ή στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Όταν η Αθήνα έλαβε αρνητική απάντηση για την πρωθυπουργική επίσκεψη προτάθηκε να πάει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Όμως ούτε αυτές οι επισκέψεις κατέστησαν δυνατές για ανεξήγητους λόγους, οπότε η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να περιμένει την πρώτη επίσκεψη του κ. Δρούτσα στην αμερικανική πρωτεύουσα, η οποία αναμένεται τις πρώτες τρεις ημέρες του Φεβρουαρίου.

Διπλωματική πηγή δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιη η υπογραφή κατάργησης της βίζας στη διάρκεια της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού, η οποία αναμένεται να «κλειδώσει» σήμερα. Όμως γίνονται μεγάλες προσπάθειες, στις οποίες συμμετέχει και η ελληνοαμερικανική κοινότητα, για να πειστεί η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας.

Η ίδια πηγή ενημέρωσε ότι η κ. Ναπολιτάνο είχε αποφασίσει να επισκεφθεί την Ελλάδα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, αλλά ανέβαλε το ταξίδι χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική πλευρά δεν έδωσε ακόμα τη συγκατάθεσή της για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, με τη δικαιολογία ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν θέματα για συζήτηση. Το πρωθυπουργικό ταξίδι θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις που θα έχει ο κ. Δρούτσας με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον αναπληρωτή υπουργό Τζέιμς Στάινμπεργκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου