Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Συστάσεις Αχμαντινετζάντ στη Δύση

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ συνέστησε στις μεγάλες δυνάμεις «να μάθουν να μιλούν με σεβασμό στους άλλους λαούς», ώστε να ακούγονται, όπως μετέδωσε την Πέμπτη το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Μάθετε να μιλάτε με σεβασμό στους άλλους λαούς, ώστε ο ειρηνικός και καλλιεργημένος ιρανικός λαός να σας ακούσει», δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ και πρόσθεσε ότι «είμαστε οπαδοί του διαλόγου. Ακούμε τα λόγια όλων όσοι στον κόσμο έχουν ένα δίκαιο λόγο και προτάσεις για τη διευθέτηση των προβλημάτων του κόσμου».

Ο Ιρανός πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι «η εποχή της τυραννίας σας τερματίστηκε» με την ισλαμική επανάσταση.

Όσον αφορά τις ανησυχίες της Δύσης για τον πρώτο δορυφόρο ιρανικής κατασκευής που τέθηκε σε τροχιά από την Τεχεράνη, ο Αχμαντινετζάντ είπε, σε ομιλία του στην βορειοανατολική πόλη Μασχάντ, ότι «αυτός ο δορυφόρος είναι ένας αγγελιοφόρος ειρήνης και δικαιοσύνης».

Η Τεχεράνη αρνείται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητεί τη διακοπή του επίμαχου πυρηνικού της προγράμματος.

Οι μεγάλες δυνάμεις της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) που προσπαθούν να πείσουν το Ιράν να διακόψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, «δέχτηκαν ευμενώς» την Τετάρτη στη Γερμανία τη «βούληση της αμερικανικής κυβέρνησης να αρχίσει συνομιλίες με το Ιράν, όπως την είχε εκφράσει ο πρόεδρος Ομπάμα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, που θα συμμετάσχει το Σαββατοκύριακο στην διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο, είπε ότι «η αποτυχία των ΗΠΑ στο Λίβανο και στο Ιράκ είναι ενδείξεις του τέλους της αμερικανικής μονομέρειας».

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει επίσης στη διάσκεψη του Μονάχου χωρίς να υπάρχει προγραμματισμένη μια συνάντηση με την ιρανική αντιπροσωπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου