Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Θύμα του θερμοκηπίου και η ανταρκτική

Στον κλοιό του φαινομένου του θερμοκηπίου βρίσκεται για τα καλά και η Ανταρκτική, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα που αναιρεί όσα πίστευαν έως σήμερα οι επιστήμονες για την παγωμένη ήπειρο, ότι δηλαδή βρισκόταν οε φάση ψύξης τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Ωστόσο, γίνεται προσεκτική αναφορά στο θέμα των παραγόντων που έχουν σχέση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες (βιομηχανίες, κίνηση οχημάτων) και τονίζεται ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στην Ανταρκτική οφείλεται μερικώς -και όχι κατά πολύ, πάντως- σε αυτούς τους παράγοντες.

Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Αλλαγές στο Κλίμα συμφωνούσαν ότι οι εκπομπές καυσαερίων και το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχουν πλήξει έξι από τις επτά ηπείρους του πλανήτη, ενώ δεν υπήρχαν ξεκάθαρα στοιχεία για το τι συνέβαινε και συμβαίνει στην Ανταρκτική.

Σήμερα, η έκθεση των κλιματολόγων Έρικ Γκάιοτ από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και Ντρου Σιντέλ από το Ινστιτούτο Γκοντάρντ της NASA αναφέρει για πρώτη φορά ξεκάθαρα ότι η Ανταρκτική πλήττεται άμεσα από τις κλιματικές αλλαγές και ότι θερμαίνεται όπως ο υπόλοιπος πλανήτης. Η έρευνα τους βασίστηκε σε συνδυασμένες μετρήσεις και στοιχεία από δορυφόρους και επίγειους σταθμούς των τελευταίων πενήντα ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου