Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Κόκκαλα έσπασε η γλώσσα της Αντζελίνα!


Η επίσκεψη της δημοφιλούς πρωταγωνίστριας στα στρατόπεδα των προσφύγων της Ταϊλάνδης προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη χώρα και ιδιαίτερα στην κυβέρνηση, η οποία θα προτιμούσε να έχει την ησυχία της σε σχέση με τα ζητήματα των μεταναστών.

"Δεν είναι ο ρόλος της να σχολιάζει το θέμα", είπε την περασμένη Πέμπτη, ο ταϊλανδός υπουργός εξωτερικών Ταρίτ Τσαρουνγκβάτ σχετικά με την παρέμβαση της Αντζελίνα Τζολί (Angelina Jolie) υπέρ της εξαθλιωμένης μουσουλμανικής μειονότητας των Ρόινγια που προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στην Ταϊλάνδη, κατατρεγμένοι από την δικτατορική κυβέρνηση της γειτονικής Μιανμάρ (Μπούρμα).

Όπως είχαμε δημοσιεύσει την προηγούμενη εβδομάδα, η αεικίνητη Αντζελίνα ως πρέσβειρα καλής θελήσεως του ΟΗΕ, είχε περιηγηθεί ένα από τα στρατόπεδα προσφύγων στη βόρεια Ταϊλάνδη όπου φιλοξενούνται χριστιανοί πρόσφυγες από την Μιανμάρ, οι οποίοι ανήκουν σε διαφορετική φυλή.

Οι ταϊλανδικές αρχές είχαν κατηγορηθεί για συστηματική κακομεταχείριση των προσφύγων Ρόινγια, ρυμουλκώντας περισσότερους από 1.000 απ' αυτούς στην ανοιχτή θάλασσα και αφήνοντάς τους να πεθάνουν εκεί, αφού τους είχαν πάρει τις μηχανές από τις βάρκες τους. Κάποιοι επιζήσαντες που κατάφεραν να βγουν στις ακτές της Ινδίας και της Ινδονησίας, εβδομάδες αργότερα, είπαν ότι εκατοντάδες άλλοι είχαν πεθάνει. Η Ταϊλάνδη αρνήθηκε τους ισχυρισμούς αυτούς και υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για πρόσφυγες, αλλά για οικονομικούς μετανάστες.

Οι τοπικές εφημερίδες λογόκριναν την υπόθεση, αλλά κάποιες στράφηκαν εναντίον της κυβέρνησης. 

"Αντί να κατηγορούμε την Τζολί, γιατί δεν μιλάμε για την πραγματική πηγή του κακού;", έγραψε η αγγλόφωνη "The Nation" καλώντας την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτικής της στα θέματα "ανθρωπιστικών αρχών".

Ο ταϊλανδός διανοούμενος Παβίν Τσατσαβαλπονγκπούν, γράφοντας στην "Bangkok Post", έφτασε να πει ότι "ένα ορισμένο είδος Ταϊλανδών έχει καταφέρει να εμποδίσει την υποχρέωση της κοινωνίας να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Η Τζολί, που έχει επισκεφτεί πολλά μέρη με πρόσφυγες, ανάμεσα στα οποία το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Σουδάν, δεν κατέδειξε ευθέως τη δράση των Ταϊλανδών. Το καυστικό σχόλιό της εξέφραζε απλώς την άποψη των Η.Ε. ότι οι αρχές θα πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα των Ρόινγια όπως και όλων των προσφύγων.

Ωστόσο, η δύναμη της παρουσίας της βοήθησε στη δημοσιοποίηση των προβλημάτων των Ρόινγια, αυτής της μειονότητας χωρίς πατρίδα που ζει κυρίως στη Μιανμάρ, αλλά δεν αναγνωρίζεται από την στρατοκρατική κυβέρνηση.

Ο γενικός πρόξενος της Μιανμάρ στο Χονγκ Κονγκ, υπερασπιζόμενος την πολιτική της κυβέρνησής του, είπε στην εφημερίδα "South China Morning Post", ότι οι Ρόινγια, είναι "φρικτοί αγριάνθρωποι" των οποίων το "μαυριδερό δέρμα" έρχεται σε αντίθεση με αυτό της πλειονότητας των κατοίκων της Μπούρμα, που είναι "ανοιχτόχρωμο και απαλό".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου