Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Το Τουβάλου κινδυνεύει να εξαφανιστεί λόγω υπερθέρμανσης


Οι 12.000 κάτοικοι του μικροσκοπικού νησιωτικού κράτους Τουβάλου, απειλούνται να μετατραπούν σε περιβαλλοντικούς πρόσφυγες λόγω της υπερθέρμανσης που ανεβάζει την στάθμη των νερών του Ειρηνικού. Στην έκκληση του πρωθυπουργού για βοήθεια, ανταποκρίθηκε η Ταιβάν η οποία αποκομμίζοντας και κάποια διπλωματικά οφέλη, δεσμεύτηκε να βοηθήσει. 


Ο πρωθυπουργός του Τουβάλου Apisai Ielemia είχε απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα κατά της υπερθέρμανσης ώστε να σωθεί η χώρα του που κινδυνεύει να σκεπαστεί από τα νερά του Ειρηνικού. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, την έκκλησή του είχε κάνει ο Ielemia κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Ταιβάν, μιλώντας σε παιδιά και θέλοντας να εξηγήσει πόσο σπουδαίο καθήκον είναι η προστασία του περιβάλλοντος. 

Το Τουβάλου είναι το τρίτο μικρότερο κράτος του κόσμου από άποψης πληθυσμού μετά το Βατικανό και τη Ναούρου. Το ψηλότερο σημείο του από την επιφάνεια της θάλασσας είναι μόνο 4,5 μέτρα. Ο Ielemia είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι όταν εκείνος ήταν μικρός έπαιζε στην παραλία που ήταν μεγάλη και όμορφη, ενώ τα παιδιά του Τουβάλου σήμερα δεν έχουν παραλίες να παίξουν καθώς συρρικνώνονται συνεχώς. 

Ο πρόεδρος της Ταιβάν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του πρωθυπουργού και δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα βοηθήσει τους κατοίκους του μικροσκοπικού νησιού των οποίων η διαβίωση απειλείται. Βοηθητικό στην απόφαση είναι ότι το Τουβάλου αναγνωρίζει την Ταιβάν ως ανεξάρτητο κράτος σε αντίθεση με την Κίνα που το θεωρεί κινεζικό έδαφος από το 1949 και μετά. 

«Είμαστε σύμμαχοι (με το Τουβάλου) και θα εξαντλήσουμε όλες τις προοπτικές για να το σώσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της Ταιβάν. «Θα εργαστούμε όσο το δυνατόν πιο εντατικά για να σώσουμε τους πολίτες» πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με το Reuters, η Κίνα έχει 170 κράτη –συμμάχους, τα οποία την στηρίζουν στην υπόθεση της Ταιβάν, ενώ η Ταιβάν μόνο 23 κράτη – τα περισσότερα φτωχά και μικρά. Σημειώνεται ότι από όταν ανέλαβε πρόεδρος της Ταιβάν ο διαλλακτικός Ma Ying-jeou, κηρύχθηκε «διπλωματική ανακωχή μεταξύ Κίνας και Ταιβάν» και έχουν γίνει ήδη βήματα συμφιλίωσης. 

Ρεπορτάζ του Cnn για το Tuvalu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου