Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Κίνδυνος ρατσιστικής έξαρσης στην Ιταλία


Διαρκώς αυξανόμενος βαίνει, στην Ιταλία, ο κίνδυνος ρατσιστικών εξάρσεων. Παρά τις σχετικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για έλεγχο του φαινομένου, τα κρούσματα βιασμού συνεχίζονται. Το σαββατοκύριακο, δυο λαθρομετανάστες βίασαν 14χρονη στο πάρκο «la Caffarella» της Ρώμης, αφού πρώτα ακινητοποίησαν το 16χρονο σύντροφό της. Στη Μπολόνια, άνδρας από την Τυνησία συνελήφθη ενώ βίαζε 16χρονη σε δημόσιο πάρκο.  

Στο σύνολό του ο ιταλικός Τύπος αναφέρεται στην «emergenza stupri», στο συναγερμό που έχει σημάνει για τους βιασμούς, καθώς από την έναρξη του 2009, καταγράφονται δέκα περιστατικά με υπαίτιους Ιταλούς και μετανάστες.  

Στις 30 Ιανουαρίου, μεγάλη αίσθηση είχε προκάλεσε η περίπτωση κοπέλας, 21 χρόνων, η οποία υπέστη βιασμό από τέσσερις Ρουμάνους, στο προάστιο της Ρώμης, Γκοϊντόνια. Ο αρραβωνιαστικός της δεν κατάφερε να τη βοηθήσει, καθώς οι κακοποιοί τον είχαν κλείσει μέσα στον πορτ - μπαγκάζ του αυτοκινήτου τους.  

Από την άλλη, οι αντιδράσεις τείνουν να οδηγήσουν σε τυφλή βία. Στην περιοχή Τουσκολάνα της Ρώμης, ομάδα κατοίκων, με καλυμμένα πρόσωπα, εισέβαλαν σε κατάστημα "Kebab" (όπως ονομάζονται στην Ιταλία οι εμπορικές επιχειρήσεις, που φτιάχνουν γύρο-πίττα) και ξυλοκόπησαν αγρίως, με ρόπαλα, τέσσερις Ρουμάνους μετανάστες, οι οποίοι ουδεμία σχέση είχαν με το βιασμό στο πάρκο «la Caffarella».  

Σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα της Ρώμης υποβλήθηκαν προτάσεις για περιπολίες αυτόνομες, οργανωμένες από ομάδες πολιτών, με κίνδυνο, ωστόσο -όπως τονίζουν οι σχολιαστές- να ξεκινήσει μια ανεξέλεγκτη αυτοδικία.  

Η κυβέρνηση του «Καβαλιέρε», η οποία προεκλογικά είχε δεσμευθεί να ελέγξει το φαινόμενο, ανακοίνωσε σήμερα τη λήψη σειράς σχετικών μέτρων. Σύμφωνα με αυτά, οι κατηγορούμενοι για βιασμό δεν θα παραμένουν πλέον σε κατ' οίκον περιορισμό, αλλά θα οδηγούνται αμέσως στην φυλακή, ενώ θα αυξηθούν τα κονδύλια για τον εξοπλισμό και τις αμοιβές αστυνομικών και καραμπινιέρων, που είχαν υποστεί περικοπές στον τελευταίο προϋπολογισμό. 

Επιπλέον, μελετάται το ενδεχόμενο να συμμετέχουν στις περιπολίες και πολίτες, ως «εθελοντές», χωρίς, ωστόσο, να οπλοφορούν.  

Το «Δημοκρατικό Κόμμα», μέσω του γραμματέα του, Βάλτερ Βελτρόνι, ζητά «να σταματήσουν τα διαφημιστικά σποτ και να αναλάβει επιτέλους η κυβέρνηση, ουσιαστικές πρωτοβουλίες».  

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, οι αλλοδαποί ευθύνονται μόνο για ποσοστό 10% των βιασμών. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (90%) οι βιασμοί διαπράττονται από Ιταλούς και μάλιστα, συχνά, μέσα στο φαινομενικά ασφαλές και γαλήνιο οικογενειακό περιβάλλον.  

Παρά ταύτα, οι ανησυχία στις κοινότητες ξένων, που εργάζονται στην Ιταλία, είναι εμφανής. Υπάρχει φόβος, ότι μεμονωμένα συμβάντα, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τη μείωση των θέσεων εργασίας, ενδέχεται να προκαλέσουν κύμα ξενοφοβίας. 

Για πρώτη φορά, Ρουμάνοι απασχολούμενοι στον ιταλικό βορρά, δημιούργησαν Σύλλογο Έντιμων Μεταναστών και από τη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης «ΡΑΙ», ζήτησαν απ' τους συμπατριώτες τους, «να απομονώσουν κάθε μετανάστη, που συμπεριφέρεται βίαια και δεν επιθυμεί να κερδίσει το ψωμί του αποκλειστικά και μόνο με την δουλειά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου