Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Επιστολές Ομπάμα σε Καραμανλή - Παπανδρέου


Η νίκη του Μπαράκ Ομπάμα στις Αμερικανικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου έχει καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα στις ευρωπαικές πρωτεύουσες, που ευελπιστούν ότι η εποχή της μονομέρειας και του παραγκωνισμού των συλλογικών δομών ασφαλείας παρήλθε με την απομάκρυνση του Τζορτζ Μπους από το Λευκό Οίκο.
Στην αλλαγή που ευαγγελίζονται οι Δημοκρατικοί του Μπαράκ Ομπάμα στηρίζει και η Αθήνα πολλές από τις ελπίδες της για προώθηση των εθνικών μας θέσεων σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και οι εν γένει ευρωαταλαντικές σχέσεις.
Σε επιστολή του προς τον έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο Αμερικανός πρόεδρος αφού τον ευχαριστεί για το αβρό όπως το χαρακτηρίζει συγχαρητήριο του τηλεγράφημα επισημαίνει: «Έχουμε ενώπιόν μας ένα εύρος προκλήσεων για τις οποίες πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η από κοινού δράση».
Εν συνεχεία, τονίζει ότι υπάρχουν εξαιρετικές ευκαιρίες στις οποίες αν ανταποκριθούμε με αποτελεσματικότητα μπορούμε να προωθήσουμε τους στόχους της συμμαχίας μας, υπογραμμίζοντας ότι κατανοεί και επιθυμεί να διατηρηθεί και στο μέλλον η θεμελιώδη σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Ο κύριος Ομπάμα δηλώνει καταλήγοντας ότι «μπορούμε να συνεργαστούμε με πνεύμα ειρήνης και φιλίας προς την οικοδόμηση ενός πιο ασφαλούς κόσμου κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών. Προσβλέπω στη συνεργασία μας προς αυτή την κατεύθυνση και την προώθηση καλών σχέσεων μεταξύ των κρατών μας».
Εν τω μεταξύ, επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργο Παπανδρέου επέδωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρτ. Στην επιστολή ο Μπαράκ Ομπάμα ευχαριστεί και τον κύριο Παπανδρέου για το δικό του συγχαρητήριο τηλεγράφημα επισημαίνοντας ότι προσβλέπει σε στενή διμερή συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής αλλά και την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.
Κατά τη συνάντηση τους ο κύριος Σπέκχαρτ παρουσίασε ακροθιγώς στον κύριο Παπανδρέου τους κατευθυντήριους άξονες της νέας προσέγγισης της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, έτσι όπως τις ανέπτυξε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Μόναχο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζόζεφ Μπάιντεν.
Για τη newslink Σπύρος Μουρελάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου