Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Μέτρα για μείωση του ελλείμματος ζητά η Κομισιόν

Τη λήψη μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση το 2009 συνιστά στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς τις προβλέψεις του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας 2008-2010. Στο σχέδιο της γνωμοδότησης για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα, το οποίο θα δημοσιοποιήσει την Τετάρτη (18/2) και στη συνέχεια θα εγκριθεί και θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Ecofin, επιμένει στις εκτιμήσεις της για ανάπτυξη 0,2% και έλλειμμα 3,7% το 2009. 

Στην έκθεση της Κομισιόν για το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής Οικονομίας, συνιστάται η νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών (σ.σ.: συγκρατημένη μισθολογική πολιτική και μείωση προσλήψεων στο Δημόσιο), η αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω της άμεσης εφαρμογής μηχανισμού για την είσπραξη φόρων, καθώς και η επίβλεψη και αποτελεσματικότητα των πρωτογενών δαπανών. 

Η Κομισιόν θεωρεί υπέρμετρα αισιόδοξες τις προβλέψεις του ελληνικού κυβερνητικού επιτελείου για τα ποσοστά τις ανάπτυξης μέχρι το 2011. Η κυβέρνηση προβλέπει 1,1% για το 2009, 1,6% για το 2010 και 2,3% για το 2011. Η Κομισιόν, από την πλευρά της, προβλέπει για το 2009 οριακό ρυθμό ανάπτυξης 0,2% και έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ. 

Ο επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια φέρεται αποφασισμένος να ακολουθήσει «σκληρή γραμμή», όχι μόνο έναντι της Ελλάδας, αλλά και έναντι της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, οι οποίες θα υπαχθούν και αυτές στη διαδικασία του «υπερβολικού ελλείμματος» (κοινοτική επιτήρηση), βάσει του άρθρου 104,3 της Συνθήκης του Μάαστριχτ. 

Η γνωμοδότηση της Κομισιόν θα εξεταστεί από το Ecofin στις 10 Μαρτίου και εν συνεχεία, στις 24 Μαρτίου, η Επιτροπή θα απευθύνει συστάσεις προς το Συμβούλιο για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση. 

Εν τω μεταξύ, υποβλήθηκε τη Δευτέρα (16/2) στη Βουλή των Ελλήνων και το Υπουργικό Συμβούλιο, η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική. Την Έκθεση παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. 
Στρος-Καν: "Το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι υγιές" 

Την εκτίμηση ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα απέχει πολύ από το να είναι υγιές εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των σχεδίων υποστήριξης προς τις τράπεζες και του διεθνή συντονισμού. 

Μιλώντας την Τρίτη στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter, ανέφερε ότι «το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι ακόμη υγιές και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα της ανάκαμψης δεν είναι επαρκώς σημαντικά». 

Τα κράτη ακολούθησαν τις συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως προς τα σχέδια ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται στον τομέα των τραπεζών, δήλωσε ο Στρος-Καν, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να φθάσουμε μέχρι το τέλος της εκκαθάρισης των ισολογισμών των τραπεζών, μια διαδικασία που – όπως εκτιμά - δεν εφαρμόζεται με την απαραίτητη ταχύτητα. 

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ απηύθυνε επίσης έκκληση για καλύτερο παγκόσμιο συντονισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου