Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Ισχυρή έκρηξη ηφαιστείου στην Κολομβία!


Το ηφαίστειο Γαλέρας, το οποίο βρίσκεται στη νότια Κολομβία, κοντά στην μεθόριο με τον Ισημερινό, εξερράγη τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο, χωρίς, πάντως, να αναφερθούν θύματα μέχρι στιγμής.


"Σημειώθηκε έκρηξη στις 19:32 τοπική ώρα (03:32, ώρα Ελλάδας). Αναμένουμε πληροφορίες από την κεντρική μας μονάδα στην ζώνη αυτή", δήλωσε ο Γκαμπριέλ Ουρέγο του Ingeominas.

Από την πλευρά του, ο Αντόνιο Ναβάρο, κυβερνήτης της επαρχίας Ναρίνιο, δήλωσε ότι σημειώθηκε "μια πολύ ισχυρή έκρηξη" στο ηφαίστειο, προσθέτοντας ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες για θύματα.

Στο ηφαίστειο Γαλέρας, που βρίσκεται στην κορδιγιέρα -οροσειρά κατά μήκος ακτών- των Άνδεων, σε ύψος 4.270 μέτρων [σε σχέση με το επίπεδο της θάλασσας], έχουν σημειωθεί 4 εκρήξεις τα τελευταία 14 χρόνια. Το 1993, έκρηξη στο Γαλέρας είχε προκαλέσει το θάνατο εννέα ανθρώπων, έξι επιστημόνων και τριών τουριστών. 

Το ηφαίστειο είναι ενεργό, σύμφωνα με γεωλόγους, περίπου 1 εκατ. χρόνια. Θεωρείτο ανενεργό επί μια δεκαετία, έως ότου επαναδραστηριοποιήθηκε το 1988.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου