Τετάρτη, 15 Απριλίου 2009

Financial Times: Άνω του 20% η πτώση του τουρισμού στην Ελλάδα!


Δύσκολο καλοκαίρι θα περάσει ο τουρισμός στη χώρας μας, με τις κρατήσεις να διαμορφώνονται σε 25-30% χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρσι, αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Financial Times.

Δεκάδες ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων από τους πιο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς –όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα– αποφάσισαν να μην ανοίξουν τις πόρτες τους για τις διακοπές του Πάσχα, οι οποίες σηματοδοτούν την έναρξη της θερινής περιόδου. 

Σε δυσχερή θέση βρίσκονται οι ξενοδόχοι εξαιτίας και της πιστωτικής συρρίκνωσης που έχει οδηγήσει σε μείωση των χορηγήσεων από τις τράπεζες στον τουριστικό κλάδο, παρά το πακέτο ύψους 28 δισ. ευρώ που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όπως δήλωσε στους FT ο Νίκος Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Δεδομένου ότι ο τουριστικός κλάδος προσφέρει τις περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν.... να βρεθούν στο δρόμο εάν τα ξενοδοχεία παραμείνουν κλειστά τις περιόδους της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Οι Έλληνες ξενοδόχοι προσφέρουν έως και 15-25% έκπτωση στα ξένα ταξιδιωτικά πρακτορεία, υπό την πίεση του εντεινόμενου ανταγωνισμού στον τουριστικό κλάδο από φθηνότερους προορισμούς όπως η Τουρκία και η Κροατία.

Η κρίση δεν κάνει διακρίσεις, επισημαίνουν οι FT, καθώς και οι διοργανωτές διακοπών με σκάφη, κρουαζιέρων και εναλλακτικού τουρισμού προβλέπουν πτώση στις κρατήσεις, η οποία εκτιμάται στο 20% στις κρατήσεις και σταθερή εκτιμούν ότι θα παραμείνει η ροή των ακυρώσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου