Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Τιμές φωτιά στα τσιγάρα!!


Την εκτόξευση των τιμών των τσιγάρων προκαλεί η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Η κυβέρνηση εξετάζει πλέον τρόπους να διορθώσει το λάθος, καθώς οι νέες τιμές είναι μεγαλύτερες απ' ό,τι είχε ανακοινωθεί και αναμένεται να προκαλέσουν λαϊκή κατακραυγή.


Σύμφωνα με εκτίμηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδας, η κατακόρυφη άνοδος των τιμών θα προκαλέσει έκρηξη του λαθρεμπορίου και παραεμπορίου.


Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κλάδου, βάσει της αύξησης του φόρου που ανακοινώθηκε, οι τιμές θα είναι στα 5,40 ευρώ για τα ακριβά τσιγάρα, 4,00 ευρώ για τα μεσαία και 2,40 ευρώ για τα φτηνά και υποστηρίζεται ότι λόγω της μεγάλης διαφοράς, οι καταναλωτές θα κατευθυνθούν στα φτηνά τσιγάρα, με αποτέλεσμα και το κράτος να χάσει έσοδα από τους φόρους, αλλά και το λιανικό εμπόριο να υποστεί μεγάλη ζημία.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας διευκρίνισε ότι η αύξηση του αναλογικού φόρου στο 70% επί της ζητούμενης τιμής, σε συνδυασμό με το Φ.Π.Α. και τον πάγιο φόρο, η συνολική φορολόγηση επί της τελικής τιμής θα καθοριστεί στο 84,23%.


Έτσι, με τα σημερινά δεδομένα, τα ακριβά τσιγάρα των 3,2 ευρώ που έχουν μερίδιο 47% της αγοράς θα φτάσουν στα 5,40 ευρώ και θα περιοριστούν στο 10% της αγοράς.

Ακόμα, τα μεσαία τσιγάρα των 2,40 ευρώ που καλύπτουν το 27% της αγοράς θα φτάσουν στα 4,00 ευρώ και θα περιοριστούν στο 10% της αγοράς.


Τα φτηνά τσιγάρα των 2,00 ευρώ, που σήμερα έχουν μερίδιο 26% της αγοράς, θα πωλούνται 2,40 ευρώ και θα αποσπάσουν το 80% της συνολικής αγοράς προϊόντων καπνού και αυτό, εκτιμά ο κλάδος, θα έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη κατάρρευση του.


Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ι. Πλακόπουλος, εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον του κλάδου, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν διορθώσει το λάθος.

"Τα τελευταία χρόνια συνεχώς συρρικνώνονται τα περιθώρια των κερδών μας. Ήδη, εμφανίζεται το φαινόμενο των κλειστών περιπτέρων, τόσο στην επαρχία όσο ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Επειδή πιστεύουμε ότι οι προβλέψεις για την αύξηση των τιμών, όπως ανακοινώθηκε, οφείλονται σε παραπληροφόρησή, φρονούμε ότι αλλαγές οι οποίες θα γίνουν πρέπει να είναι τέτοιες ώστε και το κράτος να μην χάσει έσοδα και τα περίπτερα να παραμείνουν πηγή εσόδων για 80.000 οικογένειες και να μην οδηγηθούν σε οριστικό κλείσιμο" σημείωσε ο κ. Πλακόπουλος.

news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου