Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2010

Φόροι σε ποτά, τσιγάρα και κληρονομιέςΠρόσθετοι φόροι 930 εκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκαν από χθες το βράδυ στα ποτά και τα τσιγάρα με αιφνιδιαστική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Επίσης, από χθες το βράδυ και πέρα από κάθε προσδοκία άρχισαν να ισχύουν νέες κλίμακες και αφορολόγητα για τις γονικές παροχές, κληρονομιές κ.λπ.

Στην αιτιολογική έκθεση τροπολογίας που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται επίσης ότι με την πρόσθετη φορολογία στα τσιγάρα αυξάνεται η τιμή του πακέτου που μέχρι σήμερα είχε 2 ευρώ κατά 0,19 ευρώ και του πακέτου που στοίχιζε 3,20 ευρώ κατά 0,41 ευρώ.

Δεν διευκρινίζονται τα συνολικά φορολογικά έσοδα που θα προέλθουν από την αύξηση της φορολογίας στις γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές. Η οριστική εκκαθάριση του φόρου για τις μεταβιβάσεις αυτές θα γίνει βάσει των διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου όταν αυτός ψηφιστεί στη Βουλή. Διευκρινίζεται πάντως από το υπουργείο Οικονομικών ότι η φορολογική υποχρέωση γεννιέται από τις 8 Ιανουαρίου 2010.

Συγκεκριμένα, αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην πλέον ζητούμενη τιμή στα βιομηχανοποιημένα καπνά από 57,5% που είναι σήμερα σε 70% και ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά κατά 20%.

Οι ρυθμίσεις κρίνονται σκόπιμες προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού και να αποτελέσουν αντικίνητρο κατανάλωσης για σκοπούς προστασίας της δημόσιας υγείας. Με την αναπροσαρμογή του ειδικού φόρου κατανάλωσης προσεγγίζεται ο μέσος όρος φορολογίας που ισχύει σε κοινοτικό επίπεδο στα βιομηχανοποιημένα καπνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου