Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Τουρισμός: Ισχνή ανάκαμψη των αφίξεων το 2010


Ισχνή ανάκαμψη των αφίξεων, της τάξης του 2-3% περίπου, θα σημειώσει το 2010 ο ελληνικός τουρισμός σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Παράλληλα, στην ανακοίνωση του ΙΤΕΠ υπογραμμίζεται ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα συνεχίσουν την αρνητική πορεία που ξεκίνησαν το 2008, έτος αφετηρίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Όπως αναφέρει το ΙΤΕΠ, είναι δύσκολο μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, στο οποίο δραστηριοποιείται η διεθνής οικονομία, με τον καταναλωτή-τουρίστα να κυριαρχείται από αβεβαιότητες και ανασφάλειες και να περιορίζει δραστικά τις δαπάνες του, να προβλέψει κανείς τον ακριβή αριθμό των αφίξεων.

Προθέτει δε ότι οι προβλεπόμενες εισπράξεις είναι ακόμα δυσκολότερο να εκτιμηθούν, διότι εκτός των οικονομικών μεγεθών (μερίδια, ΑΕΠ, συναλλαγματικές ισοτιμίες, κλπ), εξαρτώνται και από ποιοτικά χαρακτηριστικά των τουριστών (εισοδηματική τάξη τουριστών, ταξιδιωτικά πακέτα, κλπ).

Εκτιμά λοιπόν ότι τα ευρήματα των διαφόρων εκτιμήσεων θα πρέπει χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή.

Σημειώνεται ακόμη ότι οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού προβλέπουν για το 2010 ελαφρά ανάκαμψη των διεθνών αφίξεων, στηριζόμενες στην επιστροφή της διεθνούς οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ. Άλλοι, ωστόσο, προβλέπουν ότι ο ευρωπαϊκός τουρισμός θα κινηθεί, από πλευράς αφίξεων, στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου