Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2010

Μία από τις αρχαιότερες γλώσσες σώπασε για πάνταΗ αλυσίδα έσπασε για πάντα στα νησιά Ανταμάν μετά το θάνατο του τελευταίου αυτόχθονα που μιλούσε τη γλώσσα «Μπο», η οποία θεωρείται προϊόν πολιτισμού με ιστορία 65.000 χρόνων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "The Guardian", η Boa Sr, η οποία επέζησε της ιαπωνικής κατοχής, των ασθενειών που διέδωσαν οι Βρετανοί άποικοι και του τσουνάμι το 2004, ήταν η τελευταία κάτοικος που μιλούσε άπταιστα τη γλώσσα της φυλής που θεωρείται πλέον ότι έχει εξαλειφθεί. Πρόκειται για μία από τις γλώσσες των Great Andamanese, των οποίων οι ρίζες πιστεύεται ότι εκτείνονται πριν τη νεολιθική εποχή.

Παρότι η γλώσσα είχε τραβήξει το ενδιαφέρον των μελετητών γλωσσολογίας, τα τελευταία χρόνια της ζωής της η Boa Sr δεν ήταν είχε κανέναν για να μιλήσει στη μητρική της γλώσσα. Ακόμη και τα μέλη παραπλήσιων φυλών δεν ήταν σε θέση να την καταλάβουν.

«Ο θάνατός της δεν σηματοδοτεί μόνο το τέλος της κοινότητας των Great Andamanese, αλλά βάζει τελεία και σε μια σειρά επιστημονικών κλάδων, όπως ανθρωπολογία, γλωσσολογία, ιστορία, ψυχολογία και βιολογία», επισημαίνει ο Narayan Choudhary, γλωσσολόγος του Jawaharlal Nehru University που συμμετείχε στην ομάδα μελέτης των φυλών των Ανταμάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου