Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010

Αϊτή: Φόβοι για 200.000 νεκρούς...


Φόβους ότι ο απολογισμός των νεκρών από το σεισμό μπορεί να φθάσει τις 200.000 εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών της Αϊτής.

Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις θα σημαίνουν ότι το πλήγμα αυτό θα είναι ένα από τα 10 χειρότερα στην καταγεγραμμένη ιστορία -και σημειώθηκε σε μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.

Εν τω μεταξύ, η εικόνα της καταστροφής στη χώρα είναι τρομακτική. Σοροί που εξέχουν από κτίρια που έχουν καταρρεύσει, επιζώντες με επιδέσμους που περπατούν συγχυσμένοι σε σκηνουπόλεις, η οσμή της αποσύνθεσης και του θανάτου.

Από ένα ελικόπτερο του Αμερικάνικου στρατού είναι ορατό ότι συνοικίες ολόκληρες του Πορτ-ο-Πρενς έχουν γίνει συντρίμμια. Παραγκουπόλεις έχουν κυριολεκτικά παρασυρθεί και κατρακυλήσει στις πλαγιές λόγων. Οι σκουριασμένες στέγες από τσίγκο έχουν πάνω τους συντρίμμια, σαν να τα σκόρπισε ένα πελώριο χέρι. Τα περισσότερα σημάδια ζωής συγκεντρώνονται στα πολύχρωμα κολλάζ , τις σκηνές όπου χιλιάδες μένουν προσωρινά.

Από ψηλά ο καθεδρικός ναός του Πορτ-ο-Πρενς μοιάζει σαν κάποιος να τον πάτησε. Το εκτυφλωτικά άσπρο προεδρικό μέγαρο μοιάζει...
... γαμήλια τούρτα που έχει πέσει στο πάτωμα. Πολυώροφα γκαράζ και σουπερμάρκετ ισοπεδώθηκαν σαν πύργοι από τραπουλόχαρτα.

Ο υπουργός Υγείας Άλεξ Λάρσεν δήλωσε ότι τα τρία τέταρτα της πρωτεύουσας της Αϊτής θα πρέπει να ξανακτιστούν απ' την αρχή.
Χρειάστηκαν τρεις ολόκληρες ημέρες πριν οι πρώτες ομάδες ξένων διασωστών να φθάσουν στο πεδίο και τα πρώτα δεξαμενοφόρα φορτηγά να αρχίσουν να διανέμουν νερό.

Ορισμένα επεισόδια πλιάτσικου και βίας που αναφέρθηκαν την Παρασκευή ενέτειναν τις ανησυχίες, παρότι η διεθνής δύναμη τα υποβάθμισε.
Ο κίνδυνος επιδημιών παραμένει, με χιλιάδες σορούς στους δρόμους, καλυμμένες από σκόνη και μύγες.

Οι κρίσιμες 48 πρώτες ώρες για την επιβίωση όσων καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια έχουν περάσει, όπως και το οριακό περιθώριο των τριών ημερών. Αυτό δε σημαίνει ότι οι προσπάθειες των διασωστών -τουλάχιστον 17 διεθνών ομάδων στις οποίες θα προστεθούν άλλες 10 τις επόμενες ημέρες- σταματούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, το ποσοστό επιβίωσης ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι πάνω από 72 ώρες μειώνεται ταχύτατα, λόγω της αφυδάτωσης.

Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν βρεθεί ζωντανοί μετά από έξι ημέρες, αν κι υπάρχουν εξαιρέσεις. Μετά το σεισμό στην Κίνα το 2008, ο οποίος είχε στοιχίσει 80.000 ζωές, διασώστες ανέσυραν ζωντανή μια γυναίκα εννιά ημέρες αργότερα. Ενώ, το 1977, σε ένα σεισμό στη Ρουμανία, υπήρξε διάσωση εγκλωβισμένου θύματος μετά από 11 ημέρες. Το 1985 στο Μεξικό, πολλά βρέφη είχαν αντέξει μια εβδομάδα χωρίς τροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου